Λαζάνια με μανιτάρια μπέικον και τυρί

Λαζάνια με μανιτάρια μπέικον και τυρί

Λαζάνια με μανιτάρια, μπέικον, τυριά και κρέμα γάλακτος. Ένα πεντανόστιμο, χορταστικό πιάτο για το οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα αγαπημένο μικρών και μεγάλων ζυμαρικό ως έχει ή συνοδευτικό με τα μπιφτέκια ή τις μπριζόλες σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 συσκευασία λαζάνια
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 1 φλ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • Για τη γέμιση:
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος τους 
  • 750 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες [*]
  • 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ½ φλ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν και γίνουν σαν μάζα. Ρίχνετε με μια κίνηση το γάλα συνεχίζοντας γρήγορα το διαρκές ανακάτεμα (για να μη σβολιάσει) μέχρι να έχετε μια σχετικά (όχι πολύ) πηχτή λεία κρέμα. 
  2. Αποσύρετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά προσθέτετε τη τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύετε, προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν. Αλατοπιπερώνετε τη μπεσαμέλ μετά από δοκιμή και την αφήνετε στην άκρη. 
  3. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο με το πράσο, ανακατεύοντας, για 1 λ. Προσθέτετε τις φέτες μανιταριών και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαραθούν και να στεγνώσουν τα υγρά τους. Μετά προσθέτετε το μπέικον και σοτάρετε για 1 λ ακόμα.
  4. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση και πήξει ελαφρώς το μείγμα αποσύρετε αμέσως το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί ομοιόμορφα. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται συμπληρώνετε. 
  5. Για τη συναρμολόγηση: Στρώνετε λίγη από τη μπεσαμέλ στη βάση ενός πυρέξ και τη καλύπτετε από πάνω με μια στρώση από λαζάνια. Συνεχίζετε με τη μισή ποσότητα του μείγματος μανιταριών, μια στρώση από λαζάνια, στρώνετε τα υπόλοιπα μανιτάρια και σκεπάζετε με μια τελευταία στρώση από λαζάνια. 
  6. Τα περιχύνετε από πάνω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε πάνω από τη μπεσαμέλ το ½ φλ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρας και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 λ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η μπεσαμέλ. (Αν πάρει αμέσως χρώμα σκεπάστε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο). Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10-15 λ να “σταθεί” και να κρυώσει ελαφρώς και μετά το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

[*] Θα χρησιμοποιήσετε φρέσκα ασπρομανίταρα τα οποία θα πρέπει να καθαρίσετε εξωτερικά ένα ένα απαλά με μια ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα πριν τα κόψετε σε φέτες. Διαφορετικά μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα μανιτάρια κομμένα σε φέτες του “Μπάρμπα Στάθη”.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Λαζάνια με μανιτάρια μπέικον και τυρί