Λαζάνια με λαχανικά και μπεσαμέλ

Λαζάνια με λαχανικά και μπεσαμέλ

Λαζάνια με λαχανικά, μελιτζάνες και κολοκυθάκια, με μπεσαμέλ και τυριά. Μια συνταγή για ένα πιάτο όπου η τυρένια γεύση του με τη μπεσαμέλ θα δελεάσει να το δοκιμάσουν ακόμα και αυτοί που δεν αγαπούν τα λαχανικά. Ένα νόστιμο φαγητό που σίγουρα πρέπει και εσείς να δοκιμάσετε.  

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. φύλλα λαζάνια
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες
  • 3 κολοκύθια, κομμένα σε φέτες
  • 2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες 
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • 450 γρ. κίτρινα ανάμικτα τυριά, ρεγκάτο παρμεζάνα και γραβιέρα
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή αποξηραμένο θυμάρι για γαρνίρισμα
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 8 κ.σ. βούτυρο
  • 10 κ.σ. αλεύρι
  • 6 φλ. τσαγιού γάλα, χλιαρό
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 αυγά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε, κόβετε σε φέτες ή ροδέλες τα λαχανικά σας και τα αλατίζετε ελαφρώς. Αν οι μελιτζάνες σας έχουν μαύρους σπόρους τις αλατίζετε καλά με χοντρό αλάτι και από τις δύο πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λ να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Στις συνέχεια τις ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.
  2. Τηγανίζετε όλα τα λαχανικά σας, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, σε σχαροτήγανο, αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο, ή σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο περισσότερο ελαιόλαδο το οποίο θα αναπληρώνετε σε κάθε προσθήκη. Όταν τα αφαιρείτε από το τηγάνι τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  3. Εναλλακτικά αλατίζετε ελαφρώς τα λαχανικά σας, τα αλείφετε ελαιόλαδο, με ένα πινέλο, τα απλώνετε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς γυρίζοντάς τα και από τις 2 πλευρές μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να τα αφαιρείτε από το φούρνο σταδιακά δηλ. πρώτα τις πιπεριές, μετά τα κολοκυθάκια και τέλος τις μελιτζάνες. 
  4. Για τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να διαλυθεί εντελώς το αλεύρι και να μην έχει σβόλους. Προσθέτετε το χλιαρό γάλα και συνεχίζετε το συνεχές ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς. Μη πήξει πολύ γιατί η μπεσαμέλ πήζει και μετά την απόσυρσή της από τη φωτιά. 
  5. Την αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και μόλις κρυώσει λίγο ρίχνετε λίγα από τα τριμμένα τυριά και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  6. Για τη συναρμολόγηση: Καλύπτετε τη βάση ενός ταψιού με λίγη μπεσαμέλ και από πάνω απλώνετε σε στρώσεις, διαδοχικά, λαζάνια, μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές, μπεσαμέλ, τυριά, λαζάνια κ.ο.κ. Συνεχίζετε μέχρι να στρώσετε όλα τα υλικά, φροντίζοντας να τελειώσετε με στρώση μπεσαμέλ.
  7. Πασπαλίζετε (προαιρετικά) από πάνω λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή αποξηραμένο θυμάρι, και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35-40 λ περίπου. Αν πάρει γρήγορα χρώμα η μπεσαμέλ τη σκεπάζετε με  αλουμινόχαρτο ή λαδόκολα. 

Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Λαζάνια με λαχανικά και μπεσαμέλ