Αναρτήθηκε στις 28/09/2017 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Γλυκά με Σοκολάτα, Συνταγές
Λαχταριστό κέικ σοκολάτας
Ένα πεντανόστιμο αφράτο, λαχταριστό σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη βουτυρόκρεμας κακάου, γαρνιρισμένο με νιφάδες σοκολάτας. Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε το απόλυτο σοκολατένιο γλύκισμα για του λάτρεις της σοκολάτας και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
- Για το σοκολατένιο κέικ:
- 150 γρ. ημίγλυκη κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 220 γρ. ζάχαρη ψιλή, κρυσταλλική
- 220 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
- 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. φουντούκια ψιλοθρυμματισμένα στο μούλτι
- 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Για τη βουτυρόκρεμα επικάλυψης: [*]
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. κακάο
- 2 κ.σ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. ζεστό νερό
- νιφάδες σοκολάτας για διακόσμηση
Εκτέλεση συνταγής
- Ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και τα λιώνετε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων (αν είστε εξοικειωμένοι), ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Την αφήνετε στην άκρη μέχρι να χλιαρίνει. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη.
- Σε άλλο μεγάλο μπολ βάζετε το καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να ενσωματωθούν και αφρατέψει καλά το μείγμα. Ρίχνετε τα αυγά σταδιακά, ένα τη φορά, φροντίζοντας να ενσωματώνονται πλήρως μετά από κάθε προσθήκη.
- Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 καψουλίτσες σκόνη βανίλια) και χτυπάτε για ½ λ και μετά ρίχνετε τη χλιαρή λιωμένη σοκολάτα, τα ψιλοθρυμματισμένα φουντούκια και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνετε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Βουτυρώνετε ένα ταψάκι, φόρμα 20-22 εκ. περίπου, και το στρώνετε στη βάση και τα τοιχώματά του με χαρτί ψησίματος. [*] Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 55-60 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10-15 λ μέσα στο ταψί να “σταθεί” και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
- Για τη βουτυρόκρεμα επικάλυψης: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο και τα αναμιγνύετε. Προσθέτετε στο μπολ το μαλακωμένο βούτυρο και το νερό και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχετε ένα σχετικά σφιχτό αλλά αφράτο μείγμα. Αν απαιτηθεί προσθέτετε 1 κ.σ. νερό επιπλέον προκειμένου να πετύχετε την επιθυμητή υφή.
- Μεταφέρετε το κρύο κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος, από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τη βουτυρόκρεμα και διακοσμείτε με νιφάδες σοκολάτας ή με “μπούκλες” σοκολάτας που θα κάνετε μόνοι σας, τρίβοντας μια σοκολάτα σε θερμοκρασία δωματίου με αποφλοιωτή λαχανικών.
[*] Σημείωση: Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε φόρμα 22 ή 23 εκ. (και όχι 20 εκ.) προτείνουμε να φτιάξετε 1 ½ δόση βουτυρόκρεμας ως εξής:
- Για 1 ½ δόση βουτυρόκρεμας :
- 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 3 κ.σ. κακάο
- 3 κ.σ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κ.σ. ζεστό νερό
28/09/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Λαχταριστό κέικ σοκολάτας