Λαχανοντολμάδες με υπέροχη κρέμα λεμονιού

Λαχανοντολμάδες με υπέροχη κρέμα λεμονιού

Πεντανόστιμοι λαχανοντολμάδες περιχυμένοι με υπέροχη, πλούσια κρέμα αυγολέμονου. Μια συνταγή για ένα κλασικό, παραδοσιακό σπιτικό φαγητό από τα πιο αγαπημένα μαμαδίστικα φαγητά του χειμώνα, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια συνταγή που σίγουρα απαιτεί παραπάνω κόπο για τη παρασκευή της αλλά θα απολαύσετε ένα πιάτο που θα σας ανταμείψει με την εξαιρετική γεύση του! Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για τους λαχανοντολμάδες
  • 1 μεγάλο αφράτο λάχανο 
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 250 γρ.  ρύζι Καρολίνα
  • 1 λεμονιού το χυμό + 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 8-10 φυλλαράκια δυόσμο
  • 2 μέτρια καρότα, τριμμένα στον τρίφτη
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1 πράσινη  πιπεριά μέτρια, ολόκληρη
  • ελαιόλαδο 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1½ λίτρο ζωμό κότας 
  • 4 φύλλα δάφνης
  • Για τη κρέμα λεμονιού
  • 30 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 4 κοφτές κ.σ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 1 κούπα ζωμό από τη κατσαρόλα
  • 1 κούπα φρέσκο γάλα πλήρες
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 1 κρόκο αυγού
  • αλάτι – πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
  • σχοινόπρασο ψιλοκομμένα
  • λίγη πάπρικα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τους λαχανοντολμάδες: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τη βάση του λάχανου, σε σχήμα κώνου και την πετάτε. Μεταφέρετε το λάχανο σε μεγάλη κατσαρόλα με την τρύπα προς τα κάτω και γεμίζετε τη κατσαρόλα με νερό και αλάτι. Αφήνετε το λάχανο να βράσει 15 λ από την ώρα βρασμού και μετά το γυρνάτε από την άλλη πλευρά και το αφήνετε να βράσει για άλλα 10 λ.
  2. Με 2 μεγάλες κουτάλες μεταφέρετε το λάχανο σε ταψί όπου το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Μετά ανοίγετε προσεκτικά τα φύλλα ένα ένα για να είναι  έτοιμα για γέμισμα. Αν κάποια φύλλα δεν έχουν βράσει καλά, για να μπορέσετε να τα τυλίξετε, τα ξαναβάζετε στην ίδια κατσαρόλα, στο νερό που τα βράσατε και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά τα μεταφέρετε σε ένα μπολ, προσθέτετε στο μπολ  τον κιμά, το ρύζι, το χυμό λεμονιού, όλα τα μυρωδικά, το καρότο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  4. Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα λάχανου και αφαιρείτε το μεσαίο σκληρό νεύρο τους. Σε κάθε φύλλο βάζετε 1 κ.σ. (ή περισσότερο ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου) γέμιση κιμά και αρχίζετε να τα τυλίγετε πιέζοντας τα μέρη που περισσεύουν πλάγια, προς το κέντρο του ντολμά για να κλείσει.
  5. Στη βάση μιας πλατιάς μεγάλης κατσαρόλας τοποθετείτε μια σειρά από σκισμένα φύλλα που δεν θα τα χρησιμοποιήσετε στο τύλιγμα. Γεμίζετε την πράσινη πιπεριά με κιμά και την τοποθετείτε στο κέντρο τις κατσαρόλας.
  6. Ρίχνετε τις 2 δάφνες στη κατσαρόλα και μετά αρχίζετε να τοποθετείτε γύρω γύρω τα ντολμαδάκια, το ένα κολλητά στο άλλο. Μόλις τελειώσετε την 1η σειρά ρίχνετε άλλες 2 δάφνες και προχωράτε στη 2η σειρά τελειώνοντας με μια 3η σειρά.
  7. Ρίχνετε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και τον ζωμό κότα, 1-2 πρέζες αλατοπίπερο και σκεπάζετε τους ντολμάδες με ένα  ανάποδο πιάτο. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζετε το φαγητό για 1½ ώρα προσέχοντας αν χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα.
  8. Για την κρέμα λεμονιού: Σε ένα μπολάκι χτυπάτε τον κρόκο αυγού μαζί με το χυμό λεμονιού και 2 κ.σ. από τον ζωμό της κατσαρόλας και τα αφήνετε στην άκρη. Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά, λιώνετε, το βούτυρο και μετά ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί πλήρως το αλεύρι.
  9. Ρίχνετε τον ζεστό ζωμό και το γάλα και ανακατεύετε γρήγορα προσέχοντας να μην σας σβολιάσει. Προσθέτετε το μείγμα του αυγού σιγά σιγά στην κατσαρόλα και ανακατεύοντας διαρκώς, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5 λ ή μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αποσύρετε τη κρέμα σας από τη φωτιά. 
  10. Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε ζεστούς τους λαχανοντολμάδες σας σε μεγάλα πιάτα, τους περιχύνετε με την κρέμα λεμονιού και τους γαρνίρετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο,  ξύσμα λεμονιού και λίγη πάπρικα. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Λαχανοντολμάδες με υπέροχη κρέμα λεμονιού