Αναρτήθηκε στις 10/01/2019 σε Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Ρύζι - Ριζότο, Συνταγές
Λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί
Λαχανοντολμάδες. Ένα εξαιρετικό, πεντανόστιμο φαγητό, που θα το βρείτε σε πολλές παραλλαγές μαγειρέματος, όλες πεντανόστιμες, ή μια καλύτερη από την άλλη. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (βασική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ) για λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας. Ένα γευστικότατο αγαπημένο πιάτο για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι που αξίζει το κόπο να το δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
- 1 μεγάλο λάχανο
- Για τη γέμιση:
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 φλ. τσαγιού ρύζι Αρμπόριο ή μακρύκοκο
- 4-5 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το λευκό μέρος, πολύ ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- Για το βράσιμο:
- 3 κοφτές κ.σ. πελτέ ντομάτας (ή 2 κ.σ. πελτέ + 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη)
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- νερό ή ζωμό λαχανικών ή βοδινού
Εκτέλεση συνταγής
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε το κοτσάνι που υπάρχει στη βάση του λάχανου και το αφαιρείτε κωνικά. Το τοποθετείτε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και βράζετε το λάχανο, σε υψηλή θερμοκρασία για 20 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φύλλα για να μπορέσετε να τα τυλίξετε.
- Το βγάζετε από τη κατσαρόλα, το μεταφέρετε σε σουρωτήρι, ρίχνετε κρύο νερό και βγάζετε τα εξωτερικά φύλλα που έχουν μαλακώσει αρκετά. Αν τα φύλλα στο κέντρο του λάχανου δεν έχουν μαλακώσει τα ξαναβάζετε μέσα στη κατσαρόλα με το νερό που βράζει και συνεχίζετε να τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και αυτά και να μπορέσετε να τα τυλίξετε. Τα αφαιρείτε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
- Εν τω μεταξύ, τρίβετε στο τρίφτη, ή μούλτι το ξερό κρεμμύδι, ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και τα ζυμώνετε μέχρι να αναμιχθούν καλά.
- Βάζετε σε κάθε λαχανόφυλλο, στο κάτω μέρος στο κέντρο του, 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγετε το ντολμά όπως θα δείτε στις πιο κάτω φωτογραφίες. Σε μια φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα στρώνετε μερικά λαχανόφυλλα και στρώνετε επάνω τους ντολμάδες, σφιχτά τον ένα δίπλα στον άλλο, σε όσες στρώσεις χρειαστεί.
- Τους ραντίζετε με το χυμό λεμονιού, ρίχνετε λίγο αλατοπίπερο, το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό και τη τριμμένη ντομάτα (αν τη βάλετε), τους περιχύνετε με το ελαιόλαδο και νερό (ή ζωμό) τόσο όσο να τους καλύπτει.
- Τους σκεπάζετε με ένα πιάτο, για να μην ανοίξουν, και μόλις πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και τους βράζετε για 1 ώρα περίπου. Τα 10-15 τελευταία λεπτά βρασμού ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα, χωρίς να βγάλετε το πιάτο, για να μειωθεί η σάλτσα. Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες σας περιχυμένους με λίγο από το ζωμό ντομάτας.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
10/01/2019
Sintayes.gr,
Συνταγή: Λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί