Αναρτήθηκε στις 15/05/2016 σε Κυρίως πιάτα, Ορεκτικά - Μεζέδες, Συνταγές, Ψάρι - Θαλασσινά
Κροκέτες με τόνο και πατάτα
Υπέροχες κροκέτες με τόνο, πατάτα, καλαμπόκι. Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο, υγιεινό πιάτο, που μπορείτε να το απολαύσετε σαν κυρίως γεύμα με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα, ή σαν ορεκτικό, ή σας μεζέ. Όπως και να το σερβίρετε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κλέψει τις εντυπώσεις με τη φανταστική γεύση του.
Υλικά συνταγής
- Για τις κροκέτες:
- 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες κομμένες σε κυβάκια
- 2 κονσέρβες τόνου σε λάδι, στραγγισμένες
- 125 γρ. καλαμπόκι κονσέρβας, στραγγισμένο, ξεπλυμμένο
- 3 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο
- 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
- αλάτι πιπέρι
- Για το τηγάνισμα:
- 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλ. τσαγιού σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
- φύλλα σαλάτας και φέτες λεμονιού συνοδευτικά για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε κυβάκια, τις βάζετε σε κατσαρολίτσα, τις σκεπάζετε με κρύο νερό και αλατίζετε. Ανάβετε τη φωτιά στην υψηλότερη θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση το νερό χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μισό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 12-15 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Όταν θα είναι έτοιμες, τις στραγγίζετε και τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα. Τις πατάτε με πιρούνι ώστε να γίνουν σχεδόν πουρές και τις μεταφέρετε σε ένα μέτριο μπολ. Βάζετε το μπολ στη κατάψυξη για 5 λ να κρυώσουν καλά οι πατάτες.
- Μετά τα 5 λ βγάζετε το μπολ από τη κατάψυξη, προσθέτετε τον τόνο ξεψαχνισμένο με τα χέρια σας, το καλαμπόκι, τα κρεμμυδάκια, το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βρέχετε τα χέρια σας, χωρίζετε το μείγμα σε 8 ίσα μέρη και πλάθετε 8 κροκέτες σε μακρόστενο σχήμα. Στρώνετε με λαδόκολλα ένα μέτριο μεταλλικό ταψάκι ή πυρέξ. Τοποθετείτε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο, “ρολάρετε” στο αλεύρι, μια μια τις 8 κροκέτες και τις τοποθετείτε στο ταψάκι. Βάζετε το ταψί με τις κροκέτες στη κατάψυξη για 5 λ.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο ή σπορέλαιο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και τηγανίζετε τις κροκέτες για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές εξωτερικά και να ζεσταθούν πολύ καλά μέχρι μέσα. Τις σερβίρετε ζεστές με φύλλα σαλάτας και φέτες λεμονιού.
Για μικρότερο μέγεθος δώστε στις κροκέτες σας μικρό στρογγυλό, σχήμα σαν κεφτεδάκια.

Πηγή
15/05/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κροκέτες με τόνο και πατάτα