Κροκέτες με το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα που σας περίσσεψε

Κροκέτες με το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα που σας περίσσεψε

Σας περίσσεψε κοτόπουλο ή γαλοπούλα και δεν θέλετε να το φάτε την επομένη ή την μεθεπόμενη;;;; Φυσικά και δεν θα το πετάξετε αλλά μπορείτε να το χρησιμοιήσετε σε νέες συνταγές και να απολαύσετε ένα νέο, φρέσκο και λαχταριστό έδεσμα. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για νοστιμότατες κροκέτες με το ψητό κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα που σας περίσσεψε που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και πραγματικά προτείνουμε να δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό καθαρισμένο, μόνο ψαχνό, ψημένο ή βραστό κοτόπουλο ή γαλοπούλα 
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. τριμμένο ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml γάλα
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 60-70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (ή πεκορίνο ή άλλο αλμυρό πικάντικο τυρί )
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο 
  • 2-3 πρέζες πάπρικα γλυκιά
  • 2-3 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το πανάρισμα
  • 2 αυγά 
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • φρυγανιά τριμμένη
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε σε μέτρια κομμάτια ψαχνό από το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα που σας περίσσεψε. Βάζετε σταδιακά σε μούλτι τα κομμάτια και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν. Το αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε το βούτυρο και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 3 λ ή μέχρι να γυαλίσει και μαλακώσει. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με σύρμα διαρκώς με γρήγορες κινήσεις για 2-3 λ επιπλέον. 
  3. Προσθέτετε το γάλα σταδιακά συνεχίζοντας το διαρκές ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να “δένει” η κρέμα μπεσαμέλ. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνετε το μοσχοκάρυδο, τη πάπρικα, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. 
  4. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε στη μπεσαμέλ το πολτοποιημένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα και τη τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Ρίχνετε και το αυγό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. 
  5. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνετε για λίγο να κρυώσει. Στη συνέχεια το ανακατεύετε, σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες περίπου ή μέχρι να σφίξει.
  6. Για το πανάρισμα: Όταν σφίξει το μείγμα, ρίχνετε σε ένα ρηχό πιάτο αρκετό αλεύρι, σε ένα βαθύ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε καλά και σε ένα τρίτο πιάτο μπόλικη τριμμένη φρυγανιά. Βγάζετε από το ψυγείο το μείγμα κοτόπουλου και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνετε ποσότητα του μείγματος το οποίο το πλάθετε σε μακρόστενη κροκέτα. 
  7. Με τη σειρά “περνάτε” τη κάθε κροκέτα πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά φροντίζοντας η κροκέτα να καλύπτεται πολύ καλά από το κάθε υλικά και στα τρία στάδια παναρίσματος. Τοποθετείτε τις παναρισμένες κροκέτες σε δίσκο τη μια δίπλα στην άλλη.
  8. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο ρίχνετε μπόλικο σπορέλαιο και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί τηγανίζετε σε δόσεις τις κροκέτες, λίγες τη φορά για 3-4 λ, γυρίζοντάς τες τακτικά μέχρι να ροδίσουν καλά ομοιόμορφα απ” όλες τις πλευρές.
  9. Σημειώνουμε ότι ακριβής χρόνος τηγανίσματος εξαρτάται από το μέγεθος των κροκετών. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το επιπλέον λάδι και μετά τις σερβίρετε ζεστές ή χλιαρές ως ορεκτικό, ή κυρίως πιάτο με πατατούλες τηγανιές και μια μεγάλη σαλάτα. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κροκέτες με το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα που σας περίσσεψε