Κροκέτες κουνουπίδι με σκορδαλιά αμυγδάλου

Κροκέτες κουνουπίδι με σκορδαλιά αμυγδάλου

Τραγανές κροκέτες κουνουπίδι με μια ταπεινή σκορδαλιά με ψωμί που με τη προσθήκη του αμύγδαλου και του γιαουρτιού αναδεικνύεται σε ντελικατέσεν. Μια συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ για να απολαύσετε έναν υπέροχο μεζέ για το κρασάκι και το ουζάκι σας. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • Για τις κροκέτες κουνουπίδι
  • 1 μεγάλο κουνουπίδι
  • 1½ ποτήρι νερού μπύρα
  • ½ φλ. τσαγιού τριμμένα τυριά, κεφαλοτύρι, παρμεζάνα κ.λ.π.
  • αλεύρι όσο πάρει
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • Για τη σκορδαλιά
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • ½ κιλού ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη και στραγγισμένη
  • 1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα αποφλοιωμένα, αλεσμένα στο μούλτι
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις κροκέτες κουνουπίδι: Κόβετε το κοτσάνι από το κουνουπίδι και ξεχωρίζετε τα μπουκετάκια του. Τα πλένετε καλά σε τρεχούμενο νερό και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Στη συνέχεια τα ρίχνετε σε κατσαρόλα σε νερό που κοχλάζει και τα αφήνετε για 5-7 λ. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά. 
  2. Για τη σκορδαλιά: Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει και να στραγγίξει καλά το κουνουπίδι και πριν το τηγανίσετε, ετοιμάζετε τη σκορδαλιά. Χτυπάτε καλά τις σκελίδες σκόρδου μαζί με το αλάτι σε ένα γουδί. Μουσκεύετε το ψωμί, το στύβετε καλά, το βάζετε σε μπολ μαζί με το χτυπημένο σκόρδο με το αλάτι και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. 
  3. Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη, μετά το ξύδι, και αφού γίνουν σαν αλοιφή, προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και το γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν, μεταφέρετε τη σκορδαλιά σας σε τάπερ με καπάκι και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να πήξει. [*]
  4. Για το χυλό και τηγάνισμα κουνουπιδιού: Σε ένα μπολ ρίχνετε τη μπύρα, τα τριμμένα τυριά, και σταδιακά το αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να φτιάξετε έναν παχύρευστο χυλό. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα, βουτάτε τα μπουκετάκια στο χυλό και τα τηγανίζετε, λίγα τη φορά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσορόδινο χρώμα.
  5. Τα μεταφέρετε από το τηγάνι κατευθείαν σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι τους και τα σερβίρετε σε πιατέλα με τη σκορδαλιά τους.

[*] Σημείωση: Για ευκολία μπορείτε να φτιάξετε τη σκορδαλιά στο μπλέντερ. Σε αυτή τη περίπτωση ξεκινήστε χτυπώντας πρώτα το σκόρδο μαζί με το αλάτι, το ξύδι το λάδι και το ψωμί και αφού χτυπηθούν καλά, ρίχνετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και τέλος το γιαούρτι. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κροκέτες κουνουπίδι με σκορδαλιά αμυγδάλου

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.