Κροκέτες μπακαλιάρου και ντιπ γιαουρτιού με άρωμα σκόρδου

Κροκέτες μπακαλιάρου και ντιπ γιαουρτιού με άρωμα σκόρδου

Υπέροχες κροκέτες μπακαλιάρου και ντιπ γιαουρτιού με άρωμα σκόρδου. Μια συνταγή για να απολαύσετε τραγανές και πολύ νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου σαν μεζεδάκι με το ουζάκι ή τη μπυρίτσα σας αλλά και κυρίως πιάτο…

Υλικά συνταγής

  • Για τις κροκέτες μπακαλιάρου:
  • 1/2 κιλό μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένo
  • 4 μέτρια κρεμμυδάκια φρέσκα σε μικρές ροδελίτσες
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κουτάκι μπύρα (330 ml)
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αυγό
  • αλάτι πιπέρι
  • σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού με άρωμα σκόρδου:
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 
  • 3 κ.σ. μαγιονέζα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 3
  • μια πρέζα αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μυρωδικό αρεσκείας σας [άνηθο, μάραθο, δυόσμο]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις κροκέτες: Παίρνετε το ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, τον “μαδάτε” με τα χέρια σας σε μικρά μακρόστενα κομματάκια και τον βάζετε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνετε στο μπολ λίγο αλατοπίπερο (ποσότητα αλατιού, μετά από δοκιμή ανάλογα αν ο μπακαλιάρος σας είναι τελείως ξαλμυρισμένος)  και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη μπύρα και το αλεύρι.
  2. Ανακατεύετε καλά τα υλικά στο μπολ να ενσωματωθούν. Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά και εναλλάξ, λίγο αλεύρι, λίγη μπύρα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε ένα μείγμα ελαφρώς αραιό. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 30-45 λ για να ενωθούν οι γεύσεις. [*]
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, τόσο ώστε η στάθμη του λαδιού να φτάσει 5 εκ. από τον πάτο του τηγανιού.  Βρέχετε ένα κουτάλι σε νερό, παίρνετε 1-2 κ.σ. από το μείγμα, δίνετε σχήμα επιλογής σας στις κροκέτες και τις ρίχνετε σε στο ζεστό λάδι.
  4. Τηγανίζετε για 4 – 5 λεπτά, γυρίζοντάς τες πολύ συχνά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
    Βγάζετε τις κροκέτες από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  5. Για τη σάλτσα γιαουρτιού με άρωμα σκόρδου: Σε μικρό μπρικάκι βάζετε το ελαιόλαδο και τα σκόρδα κομμένα στα 3 και τα ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία [χωρίς να βράσει και καεί] για να αρωματισθεί το λάδι. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
  6. Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το αλατοπίπερο, το μυρωδικό αρεσκείας σας και τα ανακατεύετε καλά. Πετάτε τα σκόρδα από το κρύο πλέον ελαιόλαδο, ρίχνετε το αρωματισμένο λάδι στο μπολ και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και οι γεύσεις.

[*] Προαιρετικά στο μείγμα μπακαλιάρου μπορείτε να βάλετε και 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ή 1 κ.σ. κέτσαπ ειδικά αν τον σερβίρετε σε παιδιά.

Σημείωση: Ξαλμυρίζετε το μπακαλιάρο ως εξής: Αν ο μπακαλιάρος σας δεν είναι ξαλμυρισμένος, τον βάζετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό, με το δέρμα προς τα κάτω, για 24 – 48  ώρες, αλλάζοντας το νερό όσο συχνότερα μπορείτε [κατά τις πρωϊνές ώρες ιδανικά, κάθε 2 – 3 ώρες).
Όταν ξαλμυριστεί, τον ξεπλένετε καλά με κρύο νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα αλατιού και τον κόβετε σε μικρά κομμάτια-μπουκιές. Αφαιρείτε το δέρμα και όσα περισσότερα κόκαλα μπορείτε. Κατά τη “μάδηση” με τα χέρια σας, θα αφαιρέσετε και τα υπόλοιπα κόκαλα. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κροκέτες μπακαλιάρου και ντιπ γιαουρτιού με άρωμα σκόρδου