Κριθαρότο με θαλασσινά

Κριθαρότο με θαλασσινά

Ένα πεντανόστιμο κριθαρότο με κριθαράκι ολικής άλεσης, με μύδια, γαρίδες και μεσογειακά αρώματα που θα γίνει το αγαπημένο σας για την ευκολία παρασκευής του και για την υπέροχη γεύση του. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα εξαιρετικό νηστίσιμο φαγητό, που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο!

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. κριθαράκι ολικής άλεσης
  • 300 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 200 γρ. μύδια, φρέσκα 
  • 20 γαρίδες καθαρισμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1,5 λίτρα ζωμό λαχανικών
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 10 κλωναράκια θυμάρι, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (αν νηστεύετε προμηθευτείτε βούτυρο νηστίσιμο με ελαιόλαδο)
  • 1 γεμάτο κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κελύφη και το εντεράκι τους, τις μεταφέρετε σε ένα μπολ, τις πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνετε και τις αφήνετε στην άκρη. Επίσης καθαρίζετε εξωτερικά με ένα σύρμα τα μύδια, αφαιρείτε την τριχούλα που βρίσκεται στο κάτω μέρος τους και τα αφήνετε σε σουρωτήρι. Εάν υπάρχουν μύδια ανοιχτά, τα πετάτε.
  2. Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε καλά το ζωμό λαχανικών, κλείνετε το μάτι και το διατηρείτε ζεστό. Παράλληλα τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σέλερι και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε για 5 λ περίπου να καραμελώσουν.
  3. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα για άλλα 2 λ. Μετά ρίχνετε το κριθαράκι μαζί με το θυμάρι και ανακατεύετε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για να γυαλίσει το κριθαράκι χωρίς όμως να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.-
  4. Μετά σβήνετε με το κρασί, ανακατεύετε και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε την ντομάτα κονκασέ, την πάπρικα και αμέσως αρχίζετε να ρίχνετε το ζωμό σε δόσεις με μια βαθιά κουτάλα. Αφού πρώτα ρίξετε μια μεγάλη κουτάλα ζεστό ζωμό, περιμένετε να “σωθεί” ο ζωμός, ανακατεύοντας διαρκώς, και μετά ρίχνετε τη 2η κουτάλα και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία ανακατεύοντας συνέχεια με κυκλικές κινήσεις.
  5. Μόλις το κριθαρότο κοντεύει να δέσει, 2-3 λ δηλ. πριν να είναι έτοιμο, προσθέτετε στη κατσαρόλα τα μύδια, ανακατεύετε απαλά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2-3 λ μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια. Αν κάποιο μύδι δεν ανοίξει το πετάτε.
  6. Παράλληλα βάζετε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρετε τις γαρίδες για 1-1,5 λ από κάθε πλευρά (ανάλογα με το μέγεθός τους). Μόλις είναι έτοιμο το κριθαρότο το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τις γαρίδες, το βούτυρο και αλατοπίπερο και ανακατεύετε απαλά με ξύλινη κουτάλα με απαλές κινήσεις. Το σερβίρετε αμέσως και καλή σας όρεξη!

Πηγή