Κριθαράκι με ψητά λαχανικά και φέτα λαδολέμονο

Κριθαράκι με ψητά λαχανικά και φέτα λαδολέμονο

Κριθαράκι με πολύχρωμα ψητά λαχανικά με λαδολέμονο και φέτα με κουκουνάρια σε ένα θαυμάσιο  συνδυασμό. Ένα εξαιρετικό κρύο πιάτο για να το γευτείτε σαν ένα οπτικά και γευστικά πρόχειρο, ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα ή δείπνο, ή σαν σαλάτα στο καθημερινό ή και επίσημο τραπέζι ή μπουφέ σας ή για συνοδευτικό με τα ψητά σας.

Μια πανεύκολη συνταγή που μπορεί να τροποποιηθεί ως προς τα υλικά της, με αμέτρητες παραλλαγές, όπως στα λαχανικά, που μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με λαχανικά εποχής όπως σπαράγγια ή κολοκύθα κίτρινη, μανιτάρια φρέσκα, ή να αντικαταστήσετε το ζυμαρικό με πέννες ή φιογκάκια ή άλλο μικρού μεγέθους ή ακόμα και με ρύζι πιλάφι. Επίσης αντικαθιστάτε το τυρί φέτα με παρμεζάνα, μοτσαρέλα, με γραβιέρα ή άλλο τυρί επιλογής σας. Δοκιμάστε το σε όποια παραλλαγή προτιμάτε και το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσετε. 

Υλικά συνταγής

  • 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια 2-2,5 εκ. περίπου 
  • 1 μέτρια κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια 2-2,5 εκ. περίπου 
  • 1 κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους 1,5 εκ. περίπου 
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους 2 εκ. περίπου
  • 1 μικρή μελιτζάνα φλάσκα, ξεφλουδισμένη, κομμένη σε κύβους 1,5 εκ. περίπου
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο επιπλέον για το κριθαράκι
  • 5-6 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα θυμαριού ή μαϊντανού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 300 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • Για τη σάλτσα λεμονιού:
  • 1/3 φλ. τσαγιού φρεσκοτριμμένο χυμό λεμονιού
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι + 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα:
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα τα λευκά και πράσινα μέρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • 200 γρ. τυρί φέτα κομμένη σε κυβάκια 1,5 εκ. περίπου
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού προαιρετικά για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Μεταφέρετε όλα τα κομμένα λαχανικά σε ένα μεγάλο ταψί μαζί με το ψιλοκομμένο θυμάρι, τα αλατοπιπερώνετε, τα ραντίζετε με το 1/3 φλ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε καλά. Τα απλώνετε το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ γυρίζοντάς τα με σπάτουλα και από την άλλη πλευρά στο μέσο του ψησίματος.
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε το πολτοποιημένο σκόρδο (μην το βάλετε νωρίτερα γιατί θα καεί), ανακατεύετε να καλυφθούν τα λαχανικά και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και κάνουν μια ελαφριά κρούστα, γυρίζοντάς τα 1-2 φορές με μεγάλη σπάτουλα. 
  3. Βράζετε το κριθαράκι, σε αλατισμένο, κοχλαστό νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε, τα μεταφέρετε σε μπολ, ρίχνετε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε.  Όταν ψηθούν τα λαχανικά τα βγάζετε από το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστά τα προσθέτετε στο μπολ με το κριθαράκι μαζί με τα τυχόν υγρά τους από το ταψί.
  4. Για τη σάλτσα λεμονιού: Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα χτυπάτε πολύ καλά με σύρμα. Ρίχνετε τα 3/4 της ποσότητας της σάλτσας στο μπολ με το κριθαράκι και τα λαχανικά και ανακατεύετε απαλά. Τα αφήνετε στην άκρη να απορροφήσουν τα ζεστά λαχανικά τη σάλτσα λεμονιού και να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Για το σερβίρισμα: Καβουρδίζετε τα κουκουνάρια σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσουν και βγάλουν το άρωμά τους. Τα μεταφέρετε σε πιάτο να κρυώσουν καλά. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού και κόβετε σε κυβάκια τη φέτα.
  6. Όταν κρυώσουν τα λαχανικά με το κριθαράκι, προσθέτετε στο μπολ τα κρύα πλέον κουκουνάρια, τα κρεμμυδάκια, τα φύλλα βασιλικού και τη φέτα. Δοκιμάζετε και αν απαιτείται προσθέτετε την υπόλοιπη σάλτσα λεμονιού, διαφορετικά τη σερβίρετε σε μπολ να προσθέσει όποιος θέλει επιπλέον. Σερβίρετε τη σαλάτα σας σε θερμοκρασία δωματίου.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κριθαράκι με ψητά λαχανικά και φέτα λαδολέμονο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.