Αναρτήθηκε στις 25/04/2023 σε Ζυμαρικά, Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Κριθαράκι με χωριάτικο λουκάνικο σε σάλτσα ντομάτας
Κριθαράκι με λουκάνικο σε σάλτσα ντομάτας… Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα εύκολο, γρήγορο και προπάντων νόστιμο φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή για ένα αγαπημένο μικρών και μεγάλων πιάτο, το γιουβέτσι για το σερβίρετε στο καθημερινό αλλά και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Εδώ σας δίνουμε μια ακόμα μια συνταγή για γιουβέτσι με λουκάνικο αυτή τη φορά που ελπίζουμε να το φτιάξετε και να το απολαύσετε!
Υλικά συνταγής
- 2 χωριάτικα λουκάνικα (300 γρ. περίπου) χοιρινά ή μοσχαρίσια ή άλλα επιλογής σας, κομμένα σε φέτες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 συσκευασία (400 γρ.) “Ντομάτα στον τρίφτη”
- 1 κύβο λαχανικών
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. πάπρικα
- 1.200 ml ζεστό νερό (500 ml + 700 ml χωριστά)
- 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
- αλάτι, πιπέρι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αποξηραμένο βασιλικό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις φέτες λουκάνικου και από τις 2 πλευρές. Μετά ρίχnετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει και γυαλίσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτετε τον πελτέ, ανακατεύετε να διαλυθεί στη βάση της κατσαρόλας και μετά ρίχνετε και τις τριμμένες ντομάτες. Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις προσθέτετε τα 500 ml καυτό νερό, τον κύβο λαχανικών λίγο αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και την πάπρικα. Ανακατεύετε σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό σας για 10-12 λ.
- Στη συνέχεια ρίχνετε το κριθαράκι, ανακατεύετε και μόλις αρχίσει να μειώνονται τα υγρά στο φαγητό αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά όσο από το υπόλοιπο καυτό νερό απαιτηθεί για να έχετε τo επιθυμητό βράσιμο στο κριθαράκι.
- Λίγο πριν αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά δοκιμάζετε στο αλάτι και διορθώνετε. Επίσης φροντίστε να μείνουν λίγα υγρά στο φαγητό γιατί και όταν θα το αποσύρετε από τη φωτιά το κριθαράκι θα συνεχίζει να απορροφά τη σάλτσα και θα “στεγνώσει”.
- Σερβίρετε ζεστό το γιουβέτσι σας πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αποξηραμένο βασιλικό. Καλή σας απόλαυση!
Tip: Προαιρετικά στο τέλος του βρασίματος προσθέτετε 1 κομματάκι φρέσκο κρύο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Αυτό το κάνουμε για να “δέσει” τέλεια η σάλτσα.

Πηγή
25/04/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κριθαράκι με χωριάτικο λουκάνικο σε σάλτσα ντομάτας