Κρεμώδης πατάτες ογκρατέν

Κρεμώδης πατάτες ογκρατέν

Κρεμώδης πατάτες “ογκρατέν”. Μια εύκολη συνταγή για λαχταριστές, πατάτες με λιωμένα τυριά στο φούρνο. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό πατάτες 
  • 2 κ.σ. βούτυρο + 1 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού τυρί τσένταρ τριμμένο 
  • 1 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε φέτες 6 χιλιοστών περίπου. 
  2. Σε ένα μέτριο κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5 λ περίπου ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσθέτετε πάνω στα κρεμμύδια “βροχηδόν” το αλεύρι και συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 1 λ. Με μια κίνηση προσθέτετε το γάλα, τη μουστάρδα σε σκόνη, το πιπέρι καγιέν, το αλάτι, και ανακατεύετε ζωηρά να μη σβολιάσει. 
  3. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς δυνατή και ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση. Μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και σιγοβράζετε ανακατεύοντας για 3 λ περίπου ή μέχρι να πήξει το μείγμα.  Μόλις πήξει κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. 
  4. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο στρογγυλό ταψάκι 23 εκ. και στρώνετε στη βάση του τις μισές φέτες από τις πατάτες, φροντίζοντας να καλύπτουν ελαφρώς η μία την άλλη για να μην αφήνουν κενά μεταξύ τους. Τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς.
  5. Ρίχνετε και στρώνετε πάνω από τις πατάτες το μισό μείγμα γάλακτος και το πασπαλίζετε με το 1 φλ. τσαγιού τυρί τριμμένο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με στρώση από τις υπόλοιπες πατάτες αλατοπιπερωμένες, το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος και τέλος πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1 1/3 φλ. τριμμένο τυρί. 
  6. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 40 λ. Μετά τα 40 λ αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 25 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι πατάτες και ροδίσει ελαφρώς η επιφάνειά του. Το βγάζετε από το φούρνο το πασπαλίζετε με φρέσκο μαϊντανό και λίγο πιπέρι καγιέν ή πάπρικα και σερβίρετε. 


90

 

 

 

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κρεμώδης πατάτες ογκρατέν

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.