Κρεμώδεις πατάτες φούρνου

Κρεμώδεις πατάτες φούρνου

Μια πολύ εύκολη συνταγή για κρεμώδεις πατάτες φούρνου. Ένα αγαπημένο από όλους και πολύ νόστιμο πιάτο για να συνοδεύσετε τα ψητά σας.

Υλικά συνταγής

  • 1 1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 3 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα 
  • 2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μπολ βάζετε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν.
  2. Καθαρίζετε, κόβετε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνετε. * Στρώνετε στο πυρέξ το 1/3 από τις πατάτες. Προσθέτετε από πάνω το μισό κρεμμύδι σε φέτες, το μισό σκόρδο σε φέτες και πασπαλίζετε με το μισό ψιλοκομμένο θυμάρι. Περιχύνετε με το 1/3 του μείγματος γάλατος-κρέμας.
  3. Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις με την ίδια διαδικασία. Τελειώνετε με τις πατάτες, περιχύνετε με το υπόλοιπο γάλα-κρέμα γάλακτος. Αλείφετε ένα αλουμινόχαρτο με λάδι και σκεπάστε το πυρέξ με τη λαδωμένη πλευρά του αλουμινόχαρτου προς τα μέσα, πάνω από τις πατάτες. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ.
  4. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, περιχύνετε τις πατάτες με το βούτυρο λιωμένο και ψήνετε για άλλα 25 λ. Προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ψήνετε 10 λ. ακόμα για να λιώσει το τυρί. 

* Εναλλακτικά, μπορείτε να μισο-βράσετε τις πατάτες όταν τις καθαρίσετε και μετά να τις κόψετε φέτες και αλατίσετε. Με αυτό το τρόπο ο χρόνος ψησίματος μειώνετε στο μισό.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κρεμώδεις πατάτες φούρνου

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.