Κρεατόσουπα με ρύζι

Κρεατόσουπα με ρύζι

Μια υπέροχη, πεντανόστιμη, ζεστή κοκκινιστή σούπα με μοσχαράκι και ρύζι, ιδανική για τις κρύες  μέρες του χειμώνα στο οικογενειακό τραπέζι. Μια εύκολη, γρήγορη και απλή συνταγή (από εδώ) για μια λαχταριστή σούπα με πλούσια γεύση με το υπέροχο μείγμα μπαχαρικών και φρέσκων βότανων που σίγουρα θα απολαύσετε μικροί και μεγάλοι. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 1400 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα ή 3 μέτρια κοτσάνια σέλερι (χωρίς τα φύλλα του), ψιλοκομμένα
  • 4 ½ φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού + 4 φλ. νερό
  • 2 κουτιά (400 γρ. το ένα) ντοματάκια κονκασέ ή όλοκληρα ντοματάκια κομμένα σε κομμάτια με τους χυμούς τους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου 
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, συμπιεσμένα 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι (κατά προτίμηση Jasmine ή άλλο επιλογής σας)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/3 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα + επιπλέον για γαρνίρισμα
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο + επιπλέον για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κρέας σας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν σας το έχει κόψει σε κομμάτια ο χασάπη σας το κόβετε μόνοι σας σε μεγάλα κυβάκια. Εν τω μεταξύ πλένετε και ψιλοκόβετε τα λαχανικά σας και συγκεντρώνετε όλα τα υλικά της συνταγής στο πάγκο εργασίας σας.
  2. Αλατοπιπερώνετε το κρέας σας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος σε 2 ή 3 παρτίδες, μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ με μια τσιμπίδα (μην τα τρυπήσετε με πιρούνι). 
  3. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σέλερι και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 4-5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους, το ζωμό κρέατος, το νερό, τα 2 φύλλα δάφνης και το σοταρισμένο κρέας με τους ζωμούς του, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει για 1½ έως 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Όσο πιο χαμηλά έχετε τη φωτιά συνεπώς και όσο πιο πολλές ώρες σιγοβράσει τόσο πιο μαλακό και νόστιμο θα είναι το κρέας σας. 
  5. Στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι, το χυμό λεμονιού, το σκόρο, το κόλιανδρο, τη πάπρικα και λίγο ακόμα αλατοπίπερο, μετά από δοκιμή, ανακατεύετε σκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα για 20 λ ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. 
  6. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, σβήνετε το μάτι της κουζίνας, προσθέτετε στη σούπα το μαϊντανό και τον άνηθο, δοκιμάζετε το αλάτι και συμπληρώνετε αν απαιτείται, ανακατεύετε, ξαναβάζετε τη κατσαρόλα πάνω στο σβησμένο μάτι και αφήνετε εκεί τη σούπα σας για άλλα 10 λ πριν το σερβίρισμα. Σερβίρετε τη σούπα σας ζεστή γαρνιρισμένη με μαϊντανό και άνηθο. 

Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα