Κουνουπίδι ογκρατέν

Κουνουπίδι ογκρατέν

Κουνουπίδι ογκατέν. Ένας εναλλακτικός και πιο ελκυστικός τρόπος για να μαγειρέψετε το κουνουπίδι για να το δοκιμάσουν τα μικρά παιδιά και όσοι δεν το πολυ…συμπαθούν. Μια εύκολη συνταγή (προσαρμοσμένο από εδώ) που θα δώσει πλούσια γεύση και νοστιμιά σε ένα πιάτο με ένα απλό λαχανικό.

Υλικά συνταγής

  • 1 κουνουπίδι, μόνο τις φουντίτσες τους
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • Για τη σος μπεσαμέλ:
  • 55 γρ. βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 ml γάλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα 2 ή “σπασμένη” με ένα μαχαίρι
  • 1 μεγάλο φρέσκο φύλλο βασιλικού ή 2-3 φρέσκα φύλλα θυμάρι (προαιρετικά)
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/3 φλ. τσαγιού τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη μοτσαρέλα 
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε το κουνουπίδι, κόβετε τα μπουκετάκια του και τα βράζετε σε μπόλικο κοχλαστό αλατισμένο νερό για 10 λ περίπου. Τις στραγγίζετε καλά και τις αφήνετε στην άκρη. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. 
  2. Για τη σάλτσα μπεσαμέλ: Βάζετε το γάλα σε ένα κατσαρόλι και μόλις πάρει βράση, σβήνετε τη φωτιά, προσθέτετε το σκόρδο και (προαιρετικά) το φύλλο βασιλικού ή τα φύλλα θυμαριού και το αφήνετε για 10 λ περίπου να εμποτιστεί στο γάλα η μυρωδιά του σκόρδου και του βασιλικού ή θυμαριού. Πριν το χρησιμοποιήσετε πετάτε το σκόρδο και τα φύλλα.
  3. Σε μικρή κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα για 1 λ. Προσθέτετε τμηματικά, λίγο τη φορά, το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι πήξει ελαφρώς. Την αποσύρετε από τη φωτιά, λίγο αλάτι και πιπέρι και μόλις χλιαρίνει ελαφρώς ρίχνετε το χτυπημένο αυγό και ανακατεύετε να ενσωματωθεί.
  4. Βουτυρώνετε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος και το πασπαλίζετε με τις 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά. Απλώνετε στη βάση του τα μπουκετάκια κουνουπιδιού και τα περιχύνετε με τη μπεσαμέλ. Από πάνω πασπαλίζετε πρώτα τη μοτσαρέλα μετά τη παρμεζάνα και τέλος τις 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά.
  5. Το ψήνετε για 25-30 λ στο προθερμασμένο φούρνο ή μέχρι να ροδίσει. Στα τελευταία 30 λ ψησίματος γυρίστε το φούρνο σας στο γκριλ για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Απολαύστε το σκέτο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα ή συνοδέψτε το ψητή μπριζόλα ή τα μπιφτέκια σας.