
Κουκιά γιαχνί στο φούρνο
Τα κουκιά είναι ένα κυριολεκτικά ξεχασμένο όσπριο. Ένα φαγητό νηστίσιμο, εξαιρετικά υγιεινό, αλλά και νόστιμο.
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. κουκιά
- 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 3 μεγάλες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουτάλια του γλυκού ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Ξεπλένετε με άφθονο νερό τα κουκιά και τα βάζετε σε μια λεκάνη μαζί με άφθονο κρύο νερό να μουλιάσουν τουλάχιστον για 12 ώρες.
- Τα βγάζετε και τα τρίβετε μεταξύ τους και βγάζετε όσο περισσότερα φλούδια μπορείτε. Δεν είναι ανάγκη να βγουν όλα. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζετε για ½ ώρα.
- Κατόπιν τα αδειάζετε μέσα στο ταψί βάζετε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες , τις ντομάτες, το λάδι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αδειάζετε μέσα στο ταψί νερό μέχρι να σκεπαστούν.
- Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα με το ταψί σκεπασμένο.
- Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τα κουκιά μέσα τουλάχιστον για άλλη ½ ώρα. Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα συνοδεύοντάς τα με μαύρες ελιές.
16/04/2014
Sintayes.gr,