Κουκιά γιαχνί στο φούρνο

Κουκιά γιαχνί στο φούρνο

Τα κουκιά είναι ένα κυριολεκτικά ξεχασμένο όσπριο. Ένα φαγητό  νηστίσιμο, εξαιρετικά υγιεινό, αλλά και νόστιμο.

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. κουκιά 
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 3 μεγάλες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτάλια του γλυκού ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπλένετε με άφθονο νερό τα κουκιά και τα βάζετε σε μια λεκάνη μαζί με άφθονο κρύο νερό να μουλιάσουν τουλάχιστον για 12 ώρες.
  2. Τα βγάζετε και τα τρίβετε μεταξύ τους και βγάζετε όσο περισσότερα φλούδια μπορείτε. Δεν είναι ανάγκη να βγουν όλα. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζετε για ½ ώρα.
  3. Κατόπιν τα αδειάζετε μέσα στο ταψί βάζετε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες , τις ντομάτες, το λάδι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αδειάζετε μέσα στο ταψί νερό μέχρι να σκεπαστούν.
  4. Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα με το ταψί σκεπασμένο.
  5. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τα κουκιά μέσα τουλάχιστον για άλλη ½ ώρα. Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα συνοδεύοντάς τα με μαύρες ελιές.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κουκιά γιαχνί στο φούρνο