Κότσι χοιρινό στη γάστρα με μελωμένες πατάτες

Κότσι χοιρινό στη γάστρα με μελωμένες πατάτες

Πεντανόστιμο χοιρινό κότσι στη γάστρα με μελωμένες πατάτες. Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό κότσι, μαριναρισμένο με μπαχαρικά, που λιώνει στο στόμα, μαζί με μελωμένες πατατούλες που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το Κυριακάτικο ή επίσημο τραπέζι σας; Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το κότσι
  • 1 μέτριο χοιρινό κότσι με το δέρμα του
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε κάθετες λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε κάθετες λεπτές φέτες
  • 400 ml μαύρη μπύρα
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 2 στικς σέλερι, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • Για τη μαρινάδα μυρωδικών
  • 1,5 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 2 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο, ξερό
  • 1 κ.σ. κρεμμύδι, σκόνη
  • 1,5 κ.σ. θυμάρι, ξερό
  • Για τις πατάτες
  • 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
  • 1 πορτοκαλιού το χυμό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κότσι με τη μαρινάδα: Παίρνετε ένα μαχαίρι και χαράζετε το δέρμα του χοιρινού και από τις 2 πλευρές δημιουργώντας μικρές σχισμές. Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη μαρινάδα μυρωδικών και τα αναμιγνύετε ανακατεύοντάς τα καλά. Λαδώνετε το κότσι απ” όλες τις μεριές και το αλείφετε παντού με τη μαρινάδα που φτιάξατε. 
  2. Στη συνέχεια το αλατοπιπερώνετε καλά και το μεταφέρετε σε μια λαδωμένη γάστρα. Προσθέτετε στη γάστρα και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κότσι, τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τα ανακατεύετε προσεκτικά.
  3. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το κότσι σε καλά προθερμασμένο στους 170 βαθμούς, στον αέρα, φούρνο για 2 ώρες και 30 λ ή μέχρι να ψηθεί και μαλακώσει το κρέας. Μόλις ψηθεί πολύ καλά βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και μεταφέρετε προσεκτικά το κότσι σε μια μεγάλη πιατέλα και το διατηρείτε ζεστό.
    Για τις πατάτες: Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια ψησίματος του χοιρινού ετοιμάζετε τις πατάτες. Τις πλένετε καλά και τις βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Όταν είναι βράσουν καλά τις στραγγίζετε. Παράλληλα τοποθετείτε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι (ή φαρδιά ρηχή κατσαρόλα) σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  4. Πιέζετε τις πατάτες με τα χέρια σας ή με πιρούνι ώστε να σπάσουν ελαφρώς, τις μεταφέρετε σε ένα μπολ και τις πασπαλίζετε καλά με λίγο ελαιόλαδο. Όταν κάψει το τηγάνι, αδειάζετε τις πατάτες μέσα, ρίχνετε πιπέρι και αλάτι μετά από δοκιμή, και τις τηγανίζετε για 2 λ από την κάθε πλευρά για να “θωρακισθούν” εξωτερικά.
  5. Αμέσως μετά, ρίχνετε μέσα στο τηγάνι το χυμό πορτοκαλιού και μόλις εξατμιστεί, αδειάζετε στο τηγάνι το περιεχόμενο της γάστρας, ανακατεύετε με ένα κουτάλι και αφήνετε τη σάλτσα να δέσει για περίπου 20 λ.
  6. Μόλις δέσει η σάλτσα, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το μέλι και ανακατεύετε. Με μια τρυπητή κουτάλα τοποθετείτε τις πατάτες γύρω από το κότσι στη πιατέλα, τις περιχύνετε με τα λαχανικά και τη σάλτσα τους και σερβίρετε. 

Πηγή