Κοτόσουπα με κριθαράκι αυγολέμονο

Κοτόσουπα με κριθαράκι αυγολέμονο

Μια ζεστή, πεντανόστιμη κοτόσουπα! Μια θρεπτική υγιεινή και δυναμωτική σούπα που πάντα μας θυμίζει τις κρύες μέρες του χειμώνα και φυσικά είναι ιδανική για το κρυολόγημα. Εδώ σας δίνουμε μια πανεύκολη συνταγή (από εδώ) για να τη φτιάξετε με τη βοήθεια των παιδιών σας, κοτόσουπα με κριθαράκι αυγοκομένη με άρωμα σχοινόπρασου. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 700 γρ. φιλέτο μπούτια κοτόπουλου, κομμένα στη μέση (ή στήθος κοτόπουλου)
  • 6 ½ φλ. τσαγιού ζωμός κότας (2 κύβους ή Σπιτικός Ζωμός κότας)
  • 3/4 φλ. τσαγιού κριθαράκι ψιλό ή μέτριο
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 αυγό
  • 1 μεγάλου λεμονιού ο χυμός
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κοτόπουλου για 3-4 λ από κάθε πλευρά. Μετά προσθέτετε το ζωμό κότας και μόλις πάρει βράση, μειώνετε τη θερμοκρασία σε χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε το κοτόπουλο για 15-20 λ.   
  2. Στη συνέχεια αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτετε το κριθαράκι, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας περιστασιακά για άλλα 12-15 λ ή μέχρι να βράσει το κριθαράκι. Αποσύρετε για λίγο τη κατσαρόλα από τη φωτιά για να “κοπάσει” ο βρασμός.
  3. Εν τω μεταξύ, σε ένα μέτριο μπολ χτυπάτε το αυγό με το σύρμα και λίγο λίγο ρίχνετε το λεμόνι, χτυπώντας διαρκώς, μέχρι να έχετε ένα ελαφρό κίτρινο αφρώδες μείγμα. Παίρνετε λίγο υγρό τη φορά, από την κατσαρόλα και αραιώνετε το αυγολέμονο, για να εξισορροπήσετε τη θερμοκρασία των αυγών, χτυπώντας πάντα το μείγμα με σύρμα.
  4. Περιχύνετε τη κοτόσουπα με το αυγολέμονο και ανακινείτε τη κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο. Αφήνετε το φαγητό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά να πυκνώσει ελαφρώς και μετά την αποσύρετε από τη φωτιά. 
  5. Με μια πιρούνα βγάζετε το κοτόπουλο από τη σούπα, το κόβετε σε μικρά κυβάκια και το ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα. Προσθέτετε, αν απαιτείται μετά από δοκιμή, αλάτι και πιπέρι ανακατεύετε καλά και σερβίρετε ζεστή τη σούπα σας πασπαλισμένη με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. 

Σημείωση: Aν θέλετε πιο πηχτή τη σούπα σας, μαζί με το αυγό για το αυγόκομα ρίχνετε και 1 κ.γ. κορν φλάουρ και τα χτυπάτε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουρ προσθέτοντας σταδιακά το λεμόνι. Συνεχίζετε τη διαδικασία όπως προαναφέρεται. Επίσης αν είναι στις προτιμήσεις μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο λεμόνι καθώς και να αντικαταστήσετε το φιλέτο μπούτι κοτόπουλου με φιλέτο στήθος. 

Εναλλακτικά μπορείτε να σερβίρετε τη σούπα με το κριθαράκι και να προσθέσετε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο στο τέλος όταν τη σερβίρετε. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόσουπα με κριθαράκι αυγολέμονο