Κοτόσουπα με κριθαράκι και λαχανικά

Κοτόσουπα με κριθαράκι και λαχανικά

Μια αχνιστή, ευωδιαστή, πεντανόστιμη κοτόσουπα με κριθαράκι και λαχανικά, ιδανική για τις παγωμένες μέρες του χειμώνα. Μια συνταγή για μια θρεπτική, υγιεινή και δυναμωτική σούπα που θα αποζημιώσει και πιο απαιτητικό με την εξαιρετική γεύση της. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και καρφωμένο με 6-7 γαρίφαλα
  • 1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε κύβους 1,5 εκ.
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
  • 2 πράσα, κομμένα, μόνο το λευκό μέρος, σε ροδέλες 
  • 2 μεγάλα καρότα, κομμένο σε ροδέλες
  • 6 κλωνάρια σέλερι ή σέλινο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 250 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 250 ml “Eλαφρώς συμπυκνωμένοw χυμός ντομάτας”
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κριθαράκι
  • 1/3 ματσάκι, φρέσκος μαϊντανός, τα φύλλα του μόνο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 κύβος ζωμός κότας, διαλυμένος σε ζεστό νερό (προαιρετικά και αν απαιτηθεί)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το κοτόπουλο, το καλύπτετε με τόσο νερό όσο να το σκεπάζει καλά και το βάζετε να βράσει σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση το ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε το κρεμμύδι στο οποίο έχετε καρφώσει τα γαρίφαλα, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και βράζετε το κοτόπουλό σας για 50-60 λ ή μέχρι να μαλακώσει και βράσει καλά.
  2. Μόλις βράσει το βγάζετε προσεκτικά από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρετε σε μεγάλη πιατέλα. Αν προτιμήσετε να βάλετε κομματάκια κοτόπουλου μέσα στη σούπα το αφήνετε να κρυώσει, μετά αφαιρείτε τη πέτσα και τα κόκαλα, το “ξεψαχνίζετε” ή κόβετε το ψαχνό του σε μικρά κομμάτια, τα μεταφέρετε σε μπολ, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
  3. Εναλλακτικά μπορείτε να βράσετε τα λαχανικά και το κριθαράκι στο ζωμό και να σερβίρετε χωριστά τη σούπα και χωριστά σε πιατέλα το βρασμένο κοτόπουλο ολόκληρο, πασπαλισμένο με 1-2 πρέζες αλάτι έξτρα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντισμένο με λαδόξιδο ή λαδολέμονο. Σε αυτή τη περίπτωση το μεταφέρετε ολόκληρο σε πιατέλα και το διατηρείτε ζεστό.
  4. Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει το κοτόπουλο, πλένετε και κόβετε όλα τα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο με μέτρια φωτιά, ρίχνετε όλα τα κομμένα λαχανικά και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 3 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  5. Προσθέτετε το πελτέ διαλυμένο σε καυτό νερό, τα ντοματάκια κονκασέ ή το χυμό, το ζωμό κοτόπουλου σουρωμένο, τη ζάχαρη αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε τα λαχανικά να βράσουν για 20-25 λ ή μέχρι να μαλακώσουν, λαμβάνοντας υπ΄ όψη ότι θα τα βράσατε 15 λ επιπλέον με το κριθαράκι. 
  6. Στη συνέχεια, προσθέτετε το κριθαράκι και συνεχίζετε το βράσιμο για 15 λ περίπου. Για να ρυθμίσετε τη πυκνότητα της σούπας σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας ή αν πρόκειται να προσθέσετε στη σούπα και κομματάκια κοτόπουλου, συμπληρώνετε, αν απαιτείται, λίγο ζεστό νερό ή ζωμό κότας κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
  7. Στο τέλος του βρασίματος, σε περίπτωση που θα σερβίρετε χωριστά στη σούπα και το κοτόπουλο, προσθέτετε το μαϊντανό ανακατεύετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά . Εναλλακτικά προσθέτετε τα κομματάκια κοτόπουλου μαζί με το μαϊντανό, ανακατεύετε, τα αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις και το αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε αμέσως πασπαλισμένο προαιρετικά με λίγη τριμμένη παρμεζάνα. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόσουπα με κριθαράκι και λαχανικά