Κοτόσουπα αυγολέμονο

Κοτόσουπα αυγολέμονο

Κοτόσουπα αυγολέμονο. Μια συνταγή για ένα υγιεινό, ελαφρύ και νόστιμο φαγητό. Ένα χειμωνιάτικο φαγητό που θεωρείται “φάρμακο” για τα κρυολογήματα.

Υλικά συνταγής

  • 1 κότα 1 ½ – 2 κιλά (κατά προτίμηση χωριάτικη, ελευθέρας βοσκής)
  • 1 ½ – 2 (ανάλογα με το μέγεθος της κότας) λίτρα σπιτικό ζωμό κότας 
  • 2-3 καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα στη μέση
  • 1 κλαδάκι σέλινο με τη ρίζα σε κομμάτια (προαιρετικά)
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ ή σουπέ
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο:
  • 2 αυγά
  • χυμό 1-2 λεμονιών

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε, πλένετε τη κότα και τη κόβετε σε μερίδες. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ζωμό κότας (αν η κότα είναι χωριάτικη μπορείτε να βάλετε και νερό) και αφού πάρει βράση προσθέτετε τη κότα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι. Μόλις βράσει καλά η κότα τη βγάζετε από τη κατσαρόλα, τη μεταφέρετε σε πιατέλα μαζί με τα λαχανικά και τα διατηρείτε ζεστά. 
  2. Στραγγίζετε το ζωμό, τον ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, ρίχνετε και το ρύζι, δοκιμάζετε και προσθέτετε επιπλέον αλάτι αν απαιτείται. Σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο ακόμα ζωμό κότας ή νερό έτσι ώστε η σούπα να μείνει με αρκετό ζωμό.
  3. Για το αυγολέμονο: Ρίχνετε σε γυάλινο μπολ τα ασπράδια των αυγών, τα χτυπάτε σε ελαφριά μαρέγγα, προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Σταδιακά προσθέτετε λίγο λίγο λεμόνι και ζωμό κρέατος εναλλάξ συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να νιώσετε ζεστό το πυθμένα του γυάλινου μπολ.
  4. Ρίχνετε το αυγολέμονο στη κατσαρόλα, ανακινείτε τη κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Επίσης μπορείτε να την αυγοκόψετε μόνο με τους κρόκους αυγών και το λεμόνι, παραλείποντας τα ασπράδια, με την ίδια ακριβώς διαδικασία ως ανωτέρω. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή και σερβίρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα με φρεσκοτριμένο πιπέρι.
  5. Σημείωση: Εναλλακτικά, μέχρι να γίνει η σούπα, μπορείτε να ξεκοκαλίσετε τη κότα, να τη κόψετε σε κομμάτια και πριν την αυγοκόψετε να τη προσθέσετε στο ρύζι. Ανακατεύετε και μετά αυγοκόβετε με τη πιο πάνω διαδικασία. 

158e42458fdda7681264961b307dd07f

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόσουπα αυγολέμονο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.