Κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες και σάλτσα εσπεριδοειδών

Κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες και σάλτσα εσπεριδοειδών

Κοτόπουλο πεντανόστιμο με μελωμένες πατατούλες και σάλτσα εσπεριδοειδών ψημένα στη γάστρα. Μια ακόμα απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα λαχταριστό, χορταστικό και οικονομικό γεύμα ή δείπνο στο καθημερινό και όχι μόνο οικογενειακό τραπέζι με το αγαπημένο πουλερικό μικρών και μεγάλων … το κοτόπουλο. Δοκιμάστε το!!

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο 1300-1500 γρ. περίπου, ολόκληρο 
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο για άλειμμα γάστρας
  • 2 ½ κιλά πατατούλες baby, καθαρισμένες ή καλά πλυμένες με τη φλούδα τους
  • 2-3 πορτοκαλιών το χυμό
  • 1 πορτοκάλι “σαγκουίνι” το χυμό (προαιρετικά)
  • 1-2 λεμονιών το χυμό 
  • 1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κύβο κότας διαλυμένο σε ½ φλ. ζεστό νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 2 λεμόνια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς και λαδώνετε μια γάστρα με τις 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Τοποθετείτε στο κέντρο της γάστρας το κοτόπουλο και τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο.
  2. Σε ένα μπολ ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιών και προαιρετικά και του σαγκουίνι, το χυμό και ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο, τη πάπρικα, το ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφετε με το μείγμα χυμών το εσωτερικό του κοτόπουλου και τοποθετείτε μέσα στο εσωτερικό του μερικές ροδέλες λεμονιού. Στη συνέχεια αλείφετε με το μείγμα χυμών το κοτόπουλο εξωτερικά και τις πατάτες φροντίζοντας το μείγμα να πάει παντού.
  4. Τοποθετείτε τις υπόλοιπες ροδέλες λεμονιού  ανάμεσα στις πατάτες και προσθέτετε λίγο ακόμα αλατοπίπερο αν απαιτείται. Μέσα στο υπόλοιποι μείγμα χυμών ρίχνετε το κύβο διαλυμένο στο 1/2 ποτήρι ζεστό νερό, ανακατεύετε και περιχύνετε τη σάλτσα σε όλο το φαγητό. 
  5. Πασπαλίζετε το φαγητό με το θυμάρι, σκεπάζετε τη γάστρα και τη τοποθετείτε στο προθερμασμένο φούρνο. Μετά από 10-15 λ κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνετε το φαγητό σας για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο, χωρίς να “στεγνώσει” και να μαλακώσουν οι πατάτες. 
  6. Τα τελευταία 10 λ ψησίματος αφαιρείτε το καπάκι της γάστρας για να ροδίσουν το κοτόπουλο και οι πατατούλες και να μελώσει η σάλτσα του. Το ξεφουρνίζετε, το αφήνετε για 10 λ να σταθεί και το σερβίρετε με μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα και φρέσκο ψωμί.

Tip: Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και 2-3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο στη σάλτσα εσπεριδοειδών που θα αλείψετε και θα περιχύσετε το φαγητό, αν το σκόρδο είναι στις γεύσεις σας.

Πηγή 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες και σάλτσα εσπεριδοειδών

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.