Κοτόπουλο σε κρεμώδη λεμονάτη σάλτσα με σκόρδο

Κοτόπουλο σε κρεμώδη λεμονάτη σάλτσα με σκόρδο

Μπουτάκια κοτόπουλου, με τραγανή πέτσα, μαλακά εσωτερικά, με μια υπέροχη κρεμώδη λεμονάτη σάλτσα που θα σας εντυπωσιάσει με την εκπληκτική ρουστίκ γεύση της. Λεμόνι, σκόρδο, γλυκιά πάπρικα, θυμάρι και λίγη κρέμα … και απογειώστε τη γεύση σας με αυτό το απλό φαγητό. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 6 μηρούς κοτόπουλου (το επάνω μέρος από το μπούτι) με τη πέτσα και το κόκκαλο [*]
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψικοκομμένο
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 σκελίδες σκόρδο , θρυμματισμένες με το λάμα ενός μαχαιριού (όχι ψιλοκομμένες)
  • 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλο
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά ή κρέμα καρύδας
  • 1/4 φλ. τσαγιού χυμός λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 φρέσκα κλωναράκια θυμάρι ή 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • φέτες λεμονιού και φρέσκα κλωναράκια θυμάρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σκουπίζετε καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνετε και από τις 2 πλευρές. Ρίχνετε το ελαιόλαδο (και το βούτυρο) σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή ρηχή πλατιά κατσαρόλα και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. 
  2. Μόλις ζεσταθεί τοποθετείστε μέσα τους μηρούς κοτόπουλου με τη πέτσα προς κάτω, στη βάση του τηγανιού και τους τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και γίνει τραγανή η πέτσα τους. Μετά τους γυρίζετε από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το τηγάνισμα μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά τους. 
  3. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο το μεταφέρετε σε μια πιατέλα και το αφήνετε στην άκρη. Αφήνετε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, και ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο το θρυμματισμένο σκόρδο, την πάπρικα και το ξύσμα λεμονιού.
  4. Τα αφήνετε να σοταριστούν, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει και γίνει διάφανο το κρεμμύδι και γίνει διάφανο και μέχρι να μυρίσει το σκόρδο. Μετά αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το θυμάρι και ανακατεύετε. Σε αυτή τη φάση μαγειρέματος προθερμαίνετε το φούρνο σας στο γκρίλ σε μέτρια φωτιά. 
  5. Προσθέτετε στο τηγάνι το ζωμό κότας, την κρέμα γάλακτος και τον χυμό λεμονιού. Μόλις αρχίσουν τα υγρά να παίρνουν βράση ξαναβάζετε το κοτόπουλο στο τηγάνι, με την πέτσα προς τα επάνω, καλύπτετε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει, σε χαμηλή φωτιά, μέσα στη σάλτσα του για άλλα 10-12 λ ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα. 
  6. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο, αν το τηγάνι σας μπαίνει στο φούρνο, το βάζετε ως έχει στο φούρνο. Αν όχι μεταφέρετε με προσοχή το φαγητό από το τηγάνι σε ταψί (να έχετε προθερμάνει το ταψί μέσα στο φούρνο) με την πέτσα των μηρών προς τα επάνω. 
  7. Ψήνετε το κοτόπουλο στο προθερμασμένο γκριλ για περίπου 5 λ ή μέχρι να γίνει τραγανή η πέτσα του. Το σερβίρετε αμέσως ζεστό γαρνιρισμένο με φέτες λεμονιού και φρέσκα κλωνάρια θυμάρι, με συνοδευτικό επιλογής σας όπως ρύζι πιλάφι, ζυμαρικό, πατάτες, πουρέ. Καλή σας απόλαυση! 
  8. Σημείωση: Ανάλογα με το μέγεθος των μηρών του κοτόπουλου που θα προμηθευτείτε ίσως απαιτηθεί να προσθέσετε λίγο επιπλέον ζωμό κοτόπουλο για να ψηθεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο και να μείνει και αρκετή σάλτσα.

[*] Αντί για 6 μηρούς κοτόπουλου μπορείτε να προμηθευτείτε 3 ολόκληρα πόδια (μηρούς και κοπανάκια με το κόκκαλο και τη πέτσα) κομμένα σε 2 κομμάτια το καθένα. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και 6 μικρά στήθη κοτόπουλου (με την πέτσα τους) αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το στήθος θέλει μικρότερο χρόνο βρασίματος και ψησίματος τουλάχιστον 8 λ λιγότερο. Μην το παραμαγειρέψετε γιατί θα “σφίξει” το κρέας τους. 

Tip: Διπλασιάστε τις ποσότητες στην παρασκευή της σάλτσας για να έχετε περισσότερη να την απολαύσετε με ζυμαρικά όπως φετουτσίνι, λιγκουίνι, ταλιατέλες κ.λ.π.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο σε κρεμώδη λεμονάτη σάλτσα με σκόρδο