Κοτόπουλο μυρωδάτο με πατατούλες στο φούρνο

Κοτόπουλο μυρωδάτο με πατατούλες στο φούρνο

Κοτόπουλο με πατάτες με μυρωδικά και μπόλικο λεμονάκι στο φούρνο. Ένα κλασικό και παραδοσιακό φαγητό, αγαπημένο μικρών και μεγάλο που όσες φορές και το φας δεν το χορταίνεις. Μια απλή και πανεύκολη συνταγή για ένα υγιεινό, χορταστικό, νόστιμο, ζουμερό και ευωδιαστό κοτόπουλο με μελωμένες πατατούλες, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο 
  • 2 λεπτές φέτες λεμονιού 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 1-1½ κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά)
  • 6-7 πατάτες, καθαρισμένες κομμένες κυδωνάτες ή κύβους ανάλογα με το μέγεθός τους
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1½ φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό κότας
  • 1/3 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1-1½ λεμονιού το χυμό (ανάλογα με τη γεύση σας)
  • 2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη ή/και θυμάρι 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Φοράτε τα γάντια σας καθαρίζετε εσωτερικά το κοτόπουλο και το στεγνώνετε εξωτερικά. Βάζετε μέσα στη κοιλότητα του θώρακα τις 2 φέτες λεμόνι, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και σε σε αυτό το στάδιο, αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε το κοτόπουλο με τη μουστάρδα. 
  2. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο ταψί με το στήθος προς τα κάτω και γύρω του, περιμετρικά τοποθετείτε τις πατάτες. Προσθέτετε στο ταψί το νερό ή το ζωμό κότας, το κρασί και με το χυμό λεμονιού περιχύνετε τις πατάτες. Τα υγρά πρέπει να καλύπτουν τις πατάτες μέχρι τη μέση.
  3. Μετά αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες και τα πασπαλίζετε με τη ρίγανη ή/και το θυμάρι. Βάζετε το φαγητό σας στο φούρνο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ. Στη συνέχεια το βγάζετε προσωρινά από το φούρνο και το γυρίζετε το κοτόπουλο με το στήθος προ τα πάνω και ανακατεύετε τις πατάτες. 
  4. Ελέγχετε τα υγρά του φαγητού και αν απαιτείται προσθέτετε λίγο ακόμα καυτό νερό. Μετά το ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 50-60 λ ή μέχρι να πάρει το κοτόπουλο ένα χρυσό-μελί χρώμα. Το ξεφουρνίζετε, περιχύνετε το κοτόπουλο με λίγα υγρά από το ταψί και σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο μυρωδάτο με πατατούλες στο φούρνο