Κοτόπουλο μυρωδάτο με λαχανικά στη κατσαρόλα

Κοτόπουλο μυρωδάτο με λαχανικά στη κατσαρόλα

Ένα πεντανόστιμο κοτόπουλο μαριναρισμένο με μυρωδικά, με λαχανικά στη κατσαρόλα. Μια απλή και εύκολη συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα χορταστικό και υγιεινό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο, 1.800 γρ. περίπου, κομμένο σε μερίδες 
  • 2 κ.σ. ανάμικτα καρυκεύματα για κοτόπουλο [*]
  • 1/2 λεμόνι
  • ελαιόλαδο 
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 2 κοτσάνια σέλερι, χοντροκομμένα
  • 2 πατάτες, ξεφλουδισμένες, χοντροκομμένες
  • 200 γρ. μανιτάρια άσπρα, κομμένα στη μέση (προαιρετικά)
  • 1 φλ. τσαγιού (250ml) λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φρέσκο “Σπιτικό” ζωμό κότας
  • 2 γεμάτες κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι πιπέρι
  • φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα, ζεστό ψωμί και τυρί φέτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε τα κομμάτια κοτόπουλου απ’ το ψυγείο 1 ώρα πριν τα μαγειρέψετε για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρίβετε καλά με το μισό λεμόνι και τα αλείφετε με 3-4 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια τα πασπαλίζετε, απ” όλες τις πλευρές, με λίγο αλάτι και τα ανάμεικτα καρυκεύματα και τα αφήνετε σε σκεπασμένο μπολ 45-60 λ. 
  2. Στη συνέχεια σε μια πλατιά, φαρδιά κατσαρόλα ρίχνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και από ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά σοτάρετε, σταδιακά σε παρτίδες, τα κομμάτια κοτόπουλου για 3-4 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρετε με τσιμπίδα ή κουτάλα σε μεγάλο μπολ ή πιατέλα και συνεχίζετε με τη δεύτερη παρτίδα.
  3. Προσθέτετε στη κατσαρόλα 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο επιπλέον και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το κρεμμύδι, καρότο, το σέλερι, προαιρετικά τα μανιτάρια και τη πατάτα, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σοτάρετε τα λαχανικά σας, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 8-10 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον να βγάλει το άρωμά του. 
  4. Ρίχνετε το κρασί και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμισθεί σχεδόν το αλκοόλ. Μετά πασπαλίζετε το αλεύρι πάνω απ” όλα τα λαχανικά και ανακατεύετε απαλά για 2 λ.
  5. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά 2 φλ. τσαγιού (500ml) βραστό νερό, το ζωμό κότας και το πελτέ ντομάτας, τα ρίχνετε στη κατσαρόλα και ανακινείτε τη κατσαρόλα να αναμιχθούν. Ξαναβάζετε στη κατσαρόλα το κοτόπουλο με τους χυμούς του, αλατοπιπερώνετε το φαγητό σας και το αφήνετε ξεσκέπαστο να πάρει βράση.
  6. Μόλις πάρει βράση, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, καλύπτετε με το καπάκι της τη κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό σας να σιγοβράσει για 1 ώρα και 15-20 λ περίπου ή μέχρι να μαγειρευτεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο και μαλακώσουν τα λαχανικά σας. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ή αλατοπίπερο μετά από δοκιμή. Πασπαλίζετε το φαγητό σας με φρέσκα φύλλα βασιλικού και το σερβίρετε με ζεστό ψωμί και τυρί φέτα. 

[*] Καρυκεύματα για κοτόπουλο θα βρείτε σε όλα τα Σούπερ Μάρκετ. Εναλλακτικά φτιάξετε το δικό σας μείγμα καρυκεύματος για κοτόπουλο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. αναμιγνύοντας αποξηραμένα βότανα όπως θυμάρι, μαϊντανό, κόλιανδρο, ανάμεικτα πιπέρια, μαραθόσπορο, γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα, σκόνη κρεμμυδιού, σκόνη σκόρδου, μπούκοβο, εστραγκόν κ.λ.π.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο μυρωδάτο με λαχανικά στη κατσαρόλα

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page