Κοτόπουλο με υπέροχη Χριστουγεννιάτικη γέμιση

Κοτόπουλο με υπέροχη Χριστουγεννιάτικη γέμιση

Κοτόπουλο με γέμιση Χριστουγεννιάτικη με κιμά, σταφίδες και κουκουνάρι, για όλους εσάς που η πατροπαράδοτη, αυτές τις γιορτινές μέρες, γαλοπούλα δεν είναι στις προτιμήσεις σας. Μια συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο γεμάτο με έντονες γεύσεις και αρώματα, με μοναδικά υλικά που συνθέτουν ένα γεμιστό κοτόπουλο με υπέροχη γεύση. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο, περίπου 1.800 γρ. 
  • Μείγμα για άλειμμα του κοτόπουλου εξωτερικά
  • 1 κ.σ. πιπέρι μαύρο
  • 1,5 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • Για την γέμιση
  • 600 γρ. κιμάς από μοσχαρίσια ελιά
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοταρισμένο σε ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 3 φέτες ψωμί του τοστ ξερές, χωρίς κόρα τριμμένες
  • 2 κ.σ. σταφίδες μαύρες
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • κάστανα βρασμένα, βερίκοκα, δαμάσκηνα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο 
  • 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι + γαριφαλάκια/μοσχοκάρφια

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε το κοτόπουλο από το τυχόν επιπλέον λίπος που μπορεί να έχει στην κοιλιά του και κόβετε την “ουρά” του και τα άκρα από τις φτερούγες. Περνάτε με απαλές κινήσεις το χέρι σας ανάμεσα στο στήθος και το δέρμα του και το ανοίγετε με προσοχή να μην “σκιστεί” το δέρμα.
  2. Για την γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για την γέμιση και τα ανακατεύτε πάρα πολύ καλά. Γεμίζετε το στήθος του κοτόπουλου κάτω από το δέρμα του και όσο μπορείτε προς τα κάτω. Αυτό άλλωστε είναι το πραγματικό μυστικό της υπέροχης γεύσης του.
  3. Μετά αλατοπιπερώνετε ελαφρώς εσωτερικά το κοτόπουλο και γεμίζετε την κοιλιά του με την υπόλοιπη γέμιση. “Κλείνετε” την κοιλιά του με ένα μικρό κρεμμύδι, που επάνω του έχετε καρφιτσώσει γαρίφαλα, και με οδοντογλυφίδες “κλείνετε” και το δέρμα έτσι ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν θα ανοίξει και πέσει έξω η γέμιση.
  4. Στη συνέχεια ζεματάτε το κοτόπουλο σε καυτό νερό για 2 λ γιατί με αυτόν το τρόπο θα πετύχετε μια τραγανή πέτσα. Αφήνετε το κοτόπουλο σε πιατέλα για 25 λ να “στραγγίξει” και μετά το στεγνώνετε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  5. Για το άλειμμα εξωτερικά του κοτόπουλου: Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το μείγμα αλείμματος, τα αναμιγνύετε πολύ καλά και αλείφετε παντού το κοτόπουλο εξωτερικά. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μικρό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 165 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα και 15 λ. Μετά αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λ επιπλέον. 
  6. Το σερβίρετε με τη σάλτσα του από το ταψί και με συνοδευτικό επιλογής σας ή με ψημένες μικρές πατάτες baby (ή μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους) ανακατεμένες με λίγο ελαιόλαδο, μουστάρδα, μαϊντανό, ψιλοκομμένο σκόρδο, χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τις πατάτες και καλή σας όρεξη!

Σημείωση: Αν αποφασίσετε να συνοδεύσετε το κοτόπουλο με πατάτες, αντί να φτιάξετε έξτρα τις πατάτες μπορείτε να αναμίξετε σε μπολ με τα υλικά που προτείνονται στη συνταγή, να τις στρώσετε στο ταψί, να ρίξετε και 1 φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό κότας και από πάνω να τοποθετήσετε το κοτόπουλο και να τα ψήσετε μαζί. 

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με υπέροχη Χριστουγεννιάτικη γέμιση