Κοτόπουλο με τραχανά

Κοτόπουλο με τραχανά

Κοτόπουλο με τραχανά. Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι ένα πεντανόστιμο, υγιεινό, θρεπτικό και πεντανόστιμο πιάτο στο οποίο το κοτόπουλο δένει απόλυτα με το τραχανά και το εξαιρετικής γεύσης αποτέλεσμα θα σας κάνει να το αγαπήσετε μικροί και μεγάλοι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο, 1 ½ κιλό περίπου κομμένο σε μερίδες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ποτήρι κρασιού άσπρο ξηρό κρασί
  • 250 γρ. τραχανά γλυκό 
  • 1 πλήρες κ.γ. πάπρικα κατά προτίμηση καυτερή (αν προτιμήσετε τη γλυκιά θα προσθέσετε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι)
  • 750 ml ζωμό κότας
  • αλάτι
  • Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1-2 πρέζες αλάτι
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα του σκόρδου
  • χυμός λεμονιού
  • λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Έχετε ζητήσει από το χασάπη σας να κόψει το κοτόπουλο σε 8 κομμάτια, διαφορετικά το κάνετε εσείς. Αλατοπιπερώνετε καλά όλα τα κομμάτια. Τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνετε το ελαιόλαδο και τα κομμάτια κοτόπουλου και τα σοτάρετε απ” όλες τις πλευρές για 3 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  2. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και τη πάπρικα ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί, το αφήνετε να εξατμιστεί, προσθέτετε το ζωμό κότας, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το κοτόπουλο να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 50 λ περίπου.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε το τραγανά, λίγο ακόμα αλάτι και αφήνετε το φαγητό σας να βράσει για περίπου 20-30 λ επιπλέον ή μέχρι να βράσει ο τραχανάς. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν απαιτηθεί, προσθέτετε σταδιακά λίγο επιπλέον βραστό νερό. 
  4. Για το σερβίρισμα: Λίγο πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και τηγανίζετε, ανακατεύοντας, τις φέτες σκόρδου πασπαλισμένες με 1-2 πρέζες αλάτι, μέχρι να πάρουν ένα καφέ χρώμα και γίνουν τραγανές. Τις μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. 
  5. Σερβίρετε ζεστό το τραχανά με το κοτόπουλο, περιχυμένα με χυμό λεμονιού, πασπαλισμένα με το φρυγανισμένο σκόρδο και με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Καλή σας όρεξη!

Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με τραχανά