Κοτόπιτα με πράσο και σπιτικό φύλλο

Κοτόπιτα με πράσο και σπιτικό φύλλο

Κοτόπιτα με πράσο και σπιτικό φύλλο με ξινόκρεμα. Μια συνταγή (από εδώ) για μια υπέροχη πίτα με πεντανόστιμη γέμιση και σπιτικό τραγανό φύλλο, για ορεκτικό αλλά και κυρίως πιάτο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα. 

Υλικά συνταγής

  • Για τη γέμιση:
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 375 ml ζωμό κότας
  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο ψημένο χωρίς τα κόκαλα και τη πέτσα του, ψιλοκομμένο
  • 125 γρ. ξινόκρεμα (sour cream) [*]
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για άλειμμα φύλλου: 
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 2 κ.γ. γάλα
  • Για τη ζύμη φύλλου με ξινόκρεμα:
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 125 γρ. ξινόκρεμα (sour cream)
  • 1 αυγό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη φύλλου: Ρίχνετε σε μπλέντερ (ή σε μίξερ με μαχαίρια) το αλεύρι με το βούτυρο και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτετε τη ξινόκρεμα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να συνδυαστούν τα υλικά. Ρίχνετε και το αυγό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  2. Μεταφέρετε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας και τη ζυμώνετε μέχρι να γίνει εντελώς λεία. Χωρίζετε σε δύο μέρη τη ζύμη, το 1/3 της ζύμης και τα υπόλοιπα 2/3 της ζύμης χωριστά, τα τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και τα βάζετε στο ψυγείο για 20 λ. 
  3. Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα σοτάρετε για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ρίχνετε και το αλεύρι και σιγοβράζετε ανακατεύοντας, δυνατά και διαρκώς για άλλα 5 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσει το μείγμα να κάνει “φυσαλίδες”.
  4. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά, λίγο λίγο, το ζωμό κότας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί σε λεία κρέμα. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη χαμηλή φωτιά για 4 λ περίπου ή μέχρι να πήξει το μείγμα.
  5. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και ρίχνετε στη κατσαρόλα το κοτόπουλο, τη ξινόκρεμα και το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνετε ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώνει.
  6. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και βουτυρώνετε μια ορθογώνια ταρτιέρα ή ταψί με αποσπώμενη βάση, διαστάσεων 11 x 35 εκ. Πλάθετε τα 2/3 της ζύμης σε ένα ορθογώνιο φύλλο και το στρώνετε στη ταρτιέρα. Κόβετε το περίσσευμα ζύμης που προεξέχει πάνω από τη ταρτιέρα περιμετρικά και το κρατάτε. 
  7. Με ένα κουτάλι μεταφέρετε και στρώνετε το μείγμα κοτόπουλου πάνω από τη ζύμη. Πλάθετε το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης σε ορθογώνιο φύλλο, καλύπτετε το μείγμα κοτόπουλου και το στρώνετε καλά περιμετρικά της τάρτας, μέχρι να θωρακιστεί καλά το μείγμα. 
  8. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη που περίσσεψε,  πλάθετε δίνοντας σχήμα φύλλων ή άλλα σχέδια επιλογής σας και τα στρώνετε στην επιφάνεια της πίτας. Χτυπάτε το αυγό με το γάλα, βουρτσίζετε την επιφάνεια της πίτας και τη ψήνετε στο μεσαίο ράφι για 45-50 λ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. 

[*] Ξινόκρεμα (sour cream) θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μπορείτε όμως, να φτιάξετε τη δική σας σπιτική sour cream ως εξής: Τοποθετείτε 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε ένα μπολ μαζί με το χυμό από 1 λεμονιού. Ανακατεύετε ζωηρά με αυγογδάρτη και μόλις αφρατέψει και πήξει η κρέμα, τη σκεπάζετε με μια χαρτοπετσέτα και αφήνετε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, για 4-5 ώρες ή και για 1 βράδυ. Εναλλακτικά βάζετε κρέμα γάλακτος σκέτη ή με το χυμό 1/2 λεμονιού.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπιτα με πράσο και σπιτικό φύλλο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.