Κοτόπουλο με πλούσια σάλτσα ντομάτας στο φούρνο

Κοτόπουλο με πλούσια σάλτσα ντομάτας στο φούρνο

Πεντανόστιμα μπούτια κοτόπουλου, σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, πασπαλισμένο με τυρί φέτα, σερβιρισμένο με ρύζι πιλάφι. Μια πολύ εύκολη συνταγή για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι αλλά και το τραπέζι σας με τους καλεσμένους σας. Ροδίζετε αρχικά στο τηγάνι τα μπούτια κοτόπουλου και στη συνέχεια τα ψήνετε σε μια σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι, σκόρδο, κρασί, ελιές και ρίγανη. Έτσι το κοτόπουλό σας θα γίνει τρυφερό και γευστικότατο, πασπαλισμένο δε με πασπαλισμένη φέτα θα απογειώσει τη γεύση σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 8 μπούτια κοτόπουλο, μόνο το επάνω μέρος του μηρού, με το κόκκαλο και τη πέτσα τους
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μικρούς κύβους (κατά προτίμηση κίτρινο όχι κόκκινο)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. (2 κονσέρβες) Ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας (διαλυμένος μέσα στα ντοματάκια κονκασέ)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (αναμεμειγμένη μέσα στα ντοματάκια κονκασέ)
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού ελιές Καλαμών (κατά προτίμηση χωρίς το κουκούτσι τους)
  • 1 φλ. τσαγιού φέτα, ψιλοθρυμματισμένη
  • ρύζι μακρύκοκκο πιλάφι για συνοδευτικό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και από τις 2 πλευρές. Σε μια βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, και σοτάρετε τα μπουτάκια ξεκινώντας από τη πλευρά με τη πέτσα για περίπου 5 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. 
  2. Αφαιρείτε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το μεταφέρετε σε ένα πυρέξ με διάσταση βάσης 23×33 εκ. Αφήνετε το τηγάνι με το λάδι που περίσσεψε στη φωτιά, προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λ περίπου ή μέχρι αρχίσουν να γίνονται ημιδιαφή. Ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον. 
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε στο τηγάνι, τις ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη, το κρασί, τη ρίγανη, 1-2 πρέζες αλατοπίπερο και τις ελιές, αυξάνετε τη θερμοκρασία σε υψηλή και μόλις πάρει βράση  τη μειώνετε πάλι στο χαμηλό και αφήνετε τη σάλτσα σας σιγοβράσει για 10 λ. 
  4. Αδειάζετε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στο κοτόπουλο μέσα στο ταψί και ψήνετε το φαγητό σας για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο. Μην το παραψήσετε γιατί θα χάσει τους χυμούς του και θα σκληρύνει. Αν έχετε θερμόμετρο το ελέγχετε και θα είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κοτόπουλου θα είναι 165 βαθμούς.
  5. Εν τω μεταξύ, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο βράζετε το ρύζι σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο το βγάζετε από το φούρνο και το σερβίρετε ζεστό με το πιλάφι και τη σάλτσα του, πασπαλισμένο με το τυρί φέτα. Καλή σας όρεξη

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με πλούσια σάλτσα ντομάτας στο φούρνο