Αναρτήθηκε στις 03/08/2020 σε Κοτόπουλο / Πουλερικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα μουστάρδας και πατατούλες φούρνου
Υπέροχο στήθος κοτόπουλου με πικάντικη σάλτσα και πατατούλες φούρνου. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα πεντανόστιμο πιάτο που θα απολαύσει όλη η οικογένεια, μικροί και μεγάλοι, στο καθημερινό και το Κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά συνταγής
- 700 γρ. πατάτες κομμένες σε κυβάκια 1,5 εκ. – 2 εκ. περίπου
- 30 γρ. βούτυρο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 στήθη κοτόπουλου με τη πέτσα τους χωρίς κόκαλο
- 3 κρεμμυδάκια εσαλότ ή 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 180 ml ζωμό κότας
- 2-3 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
- 1 κ.σ. Worcestershire σος (προαιρετικά)
- 60 ml κονιάκ
- 130 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
- αλάτι πιπέρι
- λίγα κλωναράκια κάρδαμο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζετε τις πατάτες τις κόβετε σε μικρά κυβάκια και τις ρίχνετε σε ένα πυρίμαχο μέτριο ταψί. Τις περιχύνετε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνετε και τις βάζετε στο φούρνο με τα 50 ml από το ζωμό κότας να ψήνονται.
- Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το υπόλοιπο 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε τα στήθη κοτόπουλου και τα σοτάρετε για 3-4 λ περίπου από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Μεταφέρετε τα στήθη κοτόπουλου σε μια σχάρα με τη πέτσα από πάνω και τα βάζετε στο ζεστό φούρνο πάνω από τις πατάτες, φροντίζοντας οι τυχόν ζωμοί του να τρέχουν μέσα στο ταψί με τις πατατούλες. Ψήνετε τα στήθη κοτόπουλου για 5-7 λ μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και ροδίσουν καλά, χωρίς όμως να παραψηθούν και σωθούν οι ζωμοί τους και τα βγάζετε από το φούρνο. Ανακατεύετε τις πατάτες και τις αφήνετε να ψήνονται μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Εν τω μεταξύ, στο τηγάνι που σοτάρατε το κοτόπουλο, βάζετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας. Προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε για 1/2 λ. Προσθέτετε και το κοτόπουλο που βγάλατε από το φούρνο καθώς και τα υπόλοιπα 130 ml ζωμό κότας, τη μουστάρδα, η σάλτσα Worcestershire, το κονιάκ και τη κρέμα γάλακτος.
- Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη θερμοκρασία και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 3 λ περίπου μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό. Προσθέτετε το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε -αν απαιτείται- και τα αφαιρείτε από τη φωτιά.
- Σερβίρετε το κοτόπουλο περιχύνοντάς το με τη σάλτσα και το συνοδεύετε με τις πατατούλες και λίγα κλωναράκια κάρδαμο.
03/08/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα μουστάρδας και πατατούλες φούρνου