Κοτόπουλο με πέννες σε σάλτσα ντομάτας και τυρί στο φούρνο

Κοτόπουλο με πέννες σε σάλτσα ντομάτας και τυρί στο φούρνο

Ένα λαχταριστό, χορταστικό, νοστιμότατο και πανεύκολο στην παρασκευή του πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι αλλά και για να το σερβίρετε στους φίλους σας. Στήθος κοτόπουλο φιλέτο παναρισμένο, με πέννες σε σάλτσα ντομάτας καλυμμένα με τυριά. Μια απλή και εύκολη συνταγή, που το καλό είναι ότι παρ όλο που έχει 3 παρασκευές για να ολοκληρωθεί το πιάτο, μαγειρεύοντας όλα ταυτόχρονα. Δηλαδή η σάλτσα βράζει, συγχρόνως βράζουν και οι πέννες και παράλληλα ετοιμάζετε και το κοτόπουλο. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα εξαιρετικό πιάτο που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο
  • 500-600 γρ. στήθος φιλέτο κοτόπουλο 
  • 1½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 2 κ.γ. αλάτι + 1 κ.γ. πιπέρι
  • 2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1½ φλ. τσαγιού θρυμματισμένο σε ψίχουλα, στο μούλτι, ψωμί 2-3 ημερών
  • 1 γεμάτο φλ. τσαγιού τριμμένη, στο ψιλό του τρίφτη, παρμεζάνα
  • 2 μεγάλα αυγά ή 3 μέτρια
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για την σάλτσα ντομάτας
  • 1 συσκευασία των 500 γρ. “Ντομάτα στον Τρίφτη”
  • 200 ml ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1,5 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1/4 κ.γ. νιφάδες καυτερής πιπεριές, ή 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ελαιόλαδο
  • Για το ζυμαρικό
  • 1 συσκευασία των 500 γρ. πέννες με ρίγες
  • αλάτι χοντρό 
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
  • Για την επικάλυψη
  • 120 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 80 γρ. τσένταρ τριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σάλτσα: Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνετε το σκόρδο και ανακατεύετε 2 λ. Μετά προσθέτετε τον βασιλικό, την ρίγανη, την καυτερή πιπεριά, τις τριμμένες ντομάτες, τον χυμό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, μειώνετε λίγο την φωτιά σχεδόν στο χαμηλό και αφήνετε την σάλτσα σας να σιγοβράσει για 13-15 λ περίπου ή μέχρι να “δέσει”.
  2. Για το κοτόπουλο: Κόβετε το κοτόπουλο σε κάθετες λωρίδες 2-2,5 εκ. η μια και μετά προαιρετικά τις κόβετε στη μέση. Αλατίζετε ελαφρώς το κοτόπουλο λαμβάνοντας υπ όψη ότι θα βάλετε αλάτι και παρμεζάνα και στο πανάρισμα. Σε μια μεγάλου μεγέθους πλαστική σακούλα τροφίμων με ζίπερ (φερμουάρ) ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τη σκόνη σκόρδου, κλείνετε το “φερμουάρ” και ανακινείτε τη σακούλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε στη σακούλα τις λωρίδες κοτόπουλου κλείνετε πάλι το “φερμουάρ” και ανακινείτε πολύ καλά τη σακούλα ώστε να καλυφθεί πλήρως το κοτόπουλου με το αλεύρι απ” όλες τις πλευρές. Σε ένα πλατύ, βαθύ σκεύος χτυπάτε καλά τα αυγά. Σε άλλο σκεύος αναμιγνύετε καλά το θρυμματισμένο ψωμί με την τριμμένη παρμεζάνα.
  4. Με μια λαβίδας παίρνετε μια αλευρωμένη λωρίδα κοτόπουλου μέσα από την τσάντα, το τινάζετε ελαφρώς να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Μετά το βυθίζετε πρώτα στο σκεύος με τα χτυπημένα αυγά, έτσι ώστε να καλυφθεί απ” όλες τις πλευρές και μετά στο σκεύος με το μείγμα ψωμιού-παρμεζάνας φροντίζοντας και πάλι να καλυφθεί παντού με το μείγμα. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλες οι λωρίδες.
  5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, σπορέλαιο ή ελαιόλαδο και τηγανίζετε τις λωρίδες κοτόπουλου, σταδιακά λίγες λωρίδες τη φορά, μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Μην τις τηγανίσετε πολύ γιατί θα “σφίξει” το κρέας τους. Ελέγχετε ένα χοντρό κομμάτι και αν δεν έχει καθόλου ροζ χρώμα τις βγάζετε αμέσως από το τηγάνι και τις μεταφέρετε σε σχάρα.
  6. Για το ζυμαρικό: Εν τω μεταξύ παράλληλα με το κοτόπουλο ρίχνετε τις πέννες να βράσουν σε μπόλικο, αλατισμένο με 1 κ.σ. χοντρό αλάτι, κοχλαστό νερό, αλ τέντε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμες τις σουρώνετε και τις ξαναβάζετε στην άδεια κατσαρόλα που τις βράσατε.
  7. Για την συναρμολόγηση: Κρατάτε στην άκρη 1 φλ. τσαγιού από τη σάλτσα. Την υπόλοιπη σάλτσα την ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα με τις σουρωμένες πέννες, προσθέτετε και το 1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε καλά να καλυφθούν πλήρως οι πέννες με τη σάλτσα.
  8. Αδειάζετε τις πέννες σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί και από πάνω στρώνετε τις λωρίδες κοτόπουλου. Πάνω από το κοτόπουλο με την βοήθεια ενός κουταλιού ρίχνετε την σάλτσα ντομάτας που κρατήσατε και τελειώνετε πασπαλίζοντας πάνω από τη σάλτσα την τριμμένη μοτσαρέλα και το τριμμένο τσένταρ.
  9. Για το ψήσιμο: Καλύπτετε το ταψί σας με αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να μην ακουμπά το αλουμινόχαρτο πάνω στα τριμμένα τυριά και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 10 λ ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Απολαμβάνετε ζεστό το φαγητό σας με σκορδόψωμο και μια μεγάλη σαλάτα του Καίσαρα. 

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με πέννες σε σάλτσα ντομάτας και τυρί στο φούρνο