Κοτόπουλο με μελιτζάνες και μοτσαρέλα στη γάστρα

Κοτόπουλο με μελιτζάνες και μοτσαρέλα στη γάστρα

Πεντανόστιμο κοτόπουλο με μελιτζάνες, σε πλούσια μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας, καλυμμένο με λιωμένη μοτσαρέλα στη γάστρα. Μια απλή συνταγή, εύκολη στη παρασκευή της για ένα λαχαχταριστό πιάτο που θα χρειαστεί βέβαια να διαθέσετε λίγο περισσότερο από το χρόνο σας αλλά που θα σίγουρα θα αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1,5 κιλό κοτόπουλο ολόκληρο κομμένο σε μερίδες ή μόνο πόδια ή στήθος σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας
  • αλεύρι για το αλεύρωμα του κοτόπουλου 
  • 130 ml σπορέλαιο
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 5 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε 2 ή 3 μακρόστενες φέτες 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
  • 1 ποτηράκι του κρασιού γλυκό λευκό κρασί
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μπαχαρικά επιλογής σας όπως μπαχάρι, κόλιανδρο, κύμινο, κανέλα 
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες (αν βρείτε καπνιστή μοτσαρέλα προτιμήστε τη)
  • λίγα φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια κοτόπουλου, τα πασπαλίζετε σε όλες τις πλευρές τους με λίγο αλεύρι, τα “τινάζετε” να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα αφήνετε στην άκρη. Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το σπορέλαιο και σοτάρετε τις φέτες μελιτζάνας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 5 λ ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τις βγάζετε από το σκεύος και τις αφήνετ να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε το μισό από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, σοτάρετε τα αλευρωμένα κομμάτια του κοτόπουλου, σε μονή στρώση, χωρίς να τα γυρίσετε για 3-4 λ ή μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά. Τα γυρίζετε και τα αφήνετε άλλα 3-4 λ να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. 
  3. Μεταφέρετε τα σοταρισμένα κομμάτια κοτόπουλου από τη κατσαρόλα σε γάστρα και τα στρώνετε στη βάση της γάστρας το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο. Αφήνετε τη κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά για 2 λ ή μέχρι να μαλακώσει.
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1/2 λ να βγάλει το άρωμά του και τα “σβήνετε” με το κρασί. Μόλις αναπνεύσει το αλκοόλ, ρίχνετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά επιλογής σας και τα μαγειρεύετε τη σάλτσα σας για 2 λ ανακατεύοντας. 
  5. Μετά αποσύρετε τη σάλτσα σας από τη φωτιά και την αδειάζετε στη γάστρα πάνω στο κοτόπουλο. Προσθέτετε και 250 ml νερό ή ζωμό κότας, σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνετε το κοτόπουλο σε καλά προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 45-50 λ.
  6. Σημείωση: Αν διαλέξατε μόνο στήθος, που θέλει λιγότερο ψήσιμο για να μη σφίξει, θα το ψήσετε και λιγότερο χρόνο δηλ. στα 20-25 λ θα το ελέγξετε λαμβάνοντας υπ” όψη ότι θα ψηθεί και μαζί με τις μελιτζάνες.
  7. Μετά τα 45-50 λ ψησίματος βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και στρώνετε πάνω από το κοτόπουλο με τη σάλτσα του τις μελιτζάνες. Τις αλατοπιπερώνετε, τις πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ξανασκεπάζετε τη γάστρα, τη βάζετε πάλι στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και μελώσουν οι μελιτζάνες. 
  8. Στη συνέχεια σβήνετε το φούρνο, βγάζετε τη γάστρα απλώνετε τις φέτες της μοτσαρέλας πάνω από το φαγητό φροντίζοντας να σκεπαστεί ομοιόμορφα, ξανασκεπάζετε πάλι τη γάστρα και τη βάζετε στο σβησμένο φούρνο όπου την αφήνετε για 45-50 λ πριν σερβίρετε. Σερβίρετε το φαγητό σας γαρνιρισμένο με τα φρέσκα φύλλα βασιλικού. 

Βασική ιδέα και φωτό από εδώ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με μελιτζάνες και μοτσαρέλα στη γάστρα