Κοτόπουλο με κριθαράκι στο φούρνο

Κοτόπουλο με κριθαράκι στο φούρνο

Πεντανόστιμα μπουτάκια κοτόπουλου με κριθαράκι, μυρωδάτα βότανα, πιπεριές και τυρί φέτα στο φούρνο. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι αλλά και για τους καλεσμένους σας. Μια εύκολη συνταγή (προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα λαχταριστό, πολύ νόστιμο, χορταστικό και υγιεινό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει όσους το γευτούν!

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο:
  • 700 γρ. περίπου μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλο και πέτσα
  • 2 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. αλάτι + 1 κοφτό κ.γ. πιπέρι
  • 1/2 λεμονιού το χυμό
  • ελαιόλαδο
  • Για το κριθαράκι:
  • 2 φλ. τσαγιού κριθαράκι μέτριο 
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη ολόκληρη σε στρογγυλές ροδέλες
  • 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά καρεδάκια
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας + ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα “ολόκληρα τοματάκια αποφλοιωμένα” μαζί με τους χυμούς τους
  • 2½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • χοντρο-κομμένο φρέσκο μαϊντανό και θρυμματισμένη φέτα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύετε τα καρυκεύματα δηλ. τη ρίγανη, τη πάπρικα, το κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι. Mε τα χέρια σας καλύπτετε καλά τα μπούτια κοτόπουλου με το μείγμα καρυκευμάτων και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ, τα περιχύνετε με το χυμό ½ λεμονιού και τα αφήνετε στην άκρη για 20 λ. Σε αυτό το διάστημα των 20 λ προετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά. 
  2. Μετά τα 20 λ μαριναρίσματος του κοτόπουλου, σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε καλά 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και  σοτάρετε τα μπούτια κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές για 8 λ περίπου ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα. Με τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα μπουτάκια από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. 
  3. Για το κριθαράκι: Στο ίδιο ζεστό τηγάνι σοτάρετε ελαφρώς τις ροδέλες της πράσινης πιπεριάς και από τις 2 πλευρές και τις μεταφέρετε στη πιατέλα με το κοτόπουλο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τη κόκκινη πιπεριά και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ½ λ επιπλέον. Στη συνέχεια προσθέτετε το πελτέ με τη ζάχαρη, ανακατεύετε, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα ολόκληρα τοματάκια με τους χυμούς τους, το ζωμό κότας, τη ρίγανη, τη πάπρικα αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και τα αφήνετε να πάρουν βράση.  
  5. Στη συνέχεια προσθέτετε στο τηγάνι και το κριθαράκι, ανακατεύετε καλά και μόλις πάρει 1 βράση το αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και το μεταφέρετε όλο το μείγμα του τηγανιού σε ένα ταψί. Από πάνω τοποθετείτε τα σοταρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου και πάνω από το κοτόπουλο στρώνετε τις ροδέλες πράσινης πιπεριάς. 
  6. Το μεταφέρετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο και το ψήνετε για 30 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο και βράσει “αλ τέντε” το κριθαράκι σας. Ανακατεύετε απαλά ανά διαστήματα και αν απαιτηθεί προσθέστε λίγο επιπλέον καυτό ζωμό ή νερό. Αν αρχίσει να παίρνει χρώμα το φαγητό το σκεπάζετε χαμηλά με λίγο αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος.
  7. Το βγάζετε από το φούρνο, σκεπάζετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε για 4-5 λ να σταθεί. Στη συνέχεια το πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο, με χοντρο-κομμένο μαϊντανό και θρυμματισμένη φέτα, το σερβίρετε και καλή σας όρεξη. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με κριθαράκι στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.