Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών, μουστάρδας και τυριού

Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών, μουστάρδας και τυριού

Υπέροχο, λαχταριστό Κοτόπουλο με μανιτάρια, κρέμα γάλακτος, παρμεζάνα και μουστάρδα. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο πιάτο με τρυφερό και ζουμερό κοτόπουλο σε κρεμώδη σάλτσα. Συνοδέψτε το με ζυμαρικό αρεσκείας σας ή πιλάφι ή πουρέ και απολαύστε το!

Υλικά συνταγής

  • 2 στήθη φιλέτα κοτόπουλο (χωρίς κόκαλο και πέτσα)
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες 
  • 1½ φλ. τσαγιού κρασί ή ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 γεμάτες κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon)
  • ½ – ¾ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά
  • αλάτι πιπέρι (προσοχή στο αλάτι λόγω της παρμεζάνας)
  • λίγα φρέσκα φυλλαράκια μαϊντανού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τα στήθη κοτόπουλου ανάμεσα σε μεμβράνη ή λαδόκολλα και τα χτυπάτε με το ειδικό εργαλείο ή με την ανάποδη ενός κατσαρολιού για να λεπτύνουν και να έχουν πάχος 1 εκ. Τα κόβετε κατά μήκος στη μέση και τα αλατοπιπερώνετε. 
  2. Σε ένα πιάτο βάζετε το αλεύρι, “ταμπονάρετε” τα στήθη κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές, και τα “τινάζετε” για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
  3. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθούν σοτάρετε το κοτόπουλο για 4-5 λ περίπου από κάθε πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν τελείως τα στήθη διότι θα μαγειρευτούν πλήρως αργότερα. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και τα αφήνετε στην άκρη.
  4. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτετε στο τηγάνι τα μανιτάρια. Τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 3 λ μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ και σβήνετε με το κρασί ή εναλλακτικά ρίχνετε το ζωμό κοτόπουλου.
  5. Πασπαλίζετε με το θυμάρι και ξύνετε με σπάτουλα τα καψαλισμένα κομμάτια κοτόπουλου στη βάση του τηγανιού. Ξαναβάζετε το κοτόπουλο στο τηγάνι και το σιγοβράζετε για 15-17 λ περίπου, μέχρι να “ψηθεί” καλά ανάλογα με το πάχος του, χωρίς να το παραμαγειρέψετε όμως και σφίξει το κρέας του. Το αφαιρείτε πάλι από τηγάνι. 
  6. Αφήνετε το τηγάνι στο φωτιά και ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα και τη παρμεζάνα και ανακατεύετε στη φωτιά μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και λιώσει η παρμεζάνα. 
  7. Τέλος βάζετε πάλι το κοτόπουλο στο τηγάνι, το σκεπάζετε με τη σάλτσα, το αφήνετε 1/2 λ και μετά το σερβίρετε ζεστό, περιχύνοντάς το με τη κρεμώδη σάλτσα μανιταριών. Το σερβίρετε με συνοδευτικό επιλογής σας όπως ζυμαρικό ή ρύζι πιλάφι ή πατάτες πουρέ ή τηγανιτές.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών, μουστάρδας και τυριού