Κοτόπουλο με γέμιση κουσκούς

Κοτόπουλο με γέμιση κουσκούς

Μια εύκολη και υπέροχη συνταγή για ένα κορυφαίο γεμιστό ψητό κοτόπουλο, εμπνευσμένο από τη Μαροκινή κουζίνα. Κοτόπουλο με πεντανόστιμη γέμιση κουσκούς. Ένα πιάτο γεμάτο υπέροχες γεύσεις για ένα φαντιαστικό Χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Υλικά συνταγής

  • 1/2 φλ. τσαγιού κουσκούς
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρο
  • 1 1/2 κ.γ. κύμινο τριμμένο 
  • 120 γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι χοντροκομμένο
  • 1/4 φλ. τσαγιού φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο 1.800 γρ. περίπου
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετείτε το κουσκούς σε ένα μέτριο πυρίμαχο μπολ. Σε άλλο πυρίμαχο μπολ βάζετε το ζωμό κοτόπουλου και τον βράζετε σε κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμμάτων για 2 λ περίπου μέχρι να κοχλάσει.
  2. Ρίχνετε το κοχλαστό ζωμό στο μπολ με το κουσκούς και ανακατεύετε καλά. Καλύπτετε καλά το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη για 3 λ. Το ξεσκεπάζετε και το ανακατεύετε με ένα πιρούνι για να ξεχωρίσουν οι σπόροι του κουσκούς. Προσθέτετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανακατεύετε καλά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά το κουσκούς. 
  3. Ζεσταίνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το κόλιανδρο και 1 κ.γ. κύμινο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ. Τέλος ρίχνετε και τους χουρμάδες και σοτάρετε για 2 λ επιπλέον ή μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε το μείγμα χουρμάδων μέσα στο μπολ με το κουσκούς. Προσθέτετε τα φιστίκια αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Με ένα κουτάλι ρίχνετε το μείγμα μέσα στη κοιλιά του κοτόπουλου. Προσθέτετε και το ξυλάκι κανέλας. 
  5. Δένετε με σπάγκο κουζίνας σφιχτά τα πόδια του κοτόπουλου ενωμένα χιαστί. Τοποθετείτε το κοτόπουλο πάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Βάζετε σε ένα μπολάκι που κλείνει αεροστεγώς, το μέλι, τη κανέλα, αλάτι και πιπέρι, το κύμινο και το υπόλοιπο λάδι και τα χτυπάτε να ενσωματωθούν ανακινώντας καλά το βαζάκι. Αλείφετε με το μείγμα με ένα πινέλο το στήθος κοτόπουλου. 
  6. Ψήνετε το κοτόπουλο, αλείφοντάς το κάθε 20 λ με το υπόλοιπο μείγμα μελιού,  για 1 ώρα περίπου ή μέχρι όταν τρυπάτε το μηρό του κοτόπουλου με ένα καλαμάκι από σουβλάκι οι ζωμοί του βγαίνουν καθαροί. Το βγάζετε από το φούρνο, το καλύπτετε και το αφήνετε για 10 λ να σταθεί. Μετά το σερβίρετε συνοδεύοντάς το με πατάτες φούρνου.  

Πηγή