Κοτόπουλο με χυλοπίτες σε σάλτσα ντομάτας

Κοτόπουλο με χυλοπίτες σε σάλτσα ντομάτας

Κοτόπουλο.. Ένα ιδιαίτερα αγαπημένο πουλερικό μικρών και μεγάλων, που παρασκευάζεται με εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές όλες με υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα παραδοσιακό πιάτο, με κοτόπουλο κοκκινιστό και χυλοπίτες μακριές. Ένα πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο!

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο
  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε 6-8 κομμάτια
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρεδάκια
  • 1 μέτριο καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε ροδέλες
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 2 κ.γ. δεντρολίβανο ξερό ή θυμάρι ξερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 500 γρ. (1 συσκευασία) Ντομάτα στον τρίφτη 
  • 1 κοφτή κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1 μικρό στικ κανέλας
  • 1 ζωμό κότας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τις χυλοπίτες
  • 350 γρ. χυλοπίτες μακριές
  • αλάτι χοντρό για τις χυλοπίτες
  • τυρί τριμμένο, παρμεζάνα ή πεκορίνο ή μυζήθρα ή άλλο επιλογής σας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Ετοιμάζετε όλα τα υλικά της συνταγής και τα μεταφέρετε στο πάγκο εργασίας σας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κοτόπουλο για 8-10 λ ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Μετά ρίχνετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο, το δεντρολίβανο ή θυμάρι, τη δάφνη και σοτάρετε για ½-1 λ ακόμα.
  2. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, αφήνετε 2 λ να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε τις ντομάτες, τη κανέλα τον πελτέ, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 300 ml καυτό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τον κύβο κότας και ανακατεύετε. 
  3. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 45-50 λ ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα του χωρίς όμως να φύγουν τελείως τα υγρά γιατί στο τέλος θα ρίξετε μέσα στη σάλτσα και τις χυλοπίτες που πρέπει να καλυφθούν από τη σάλτσα.
  4. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε τα υγρά και αν απαιτείται προσθέτετε λίγο ακόμα καυτό νερό. 5 λ πριν γίνει το κοτόπουλο, αφαιρείτε τη δάφνη και το στικ κανέλας, δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση του. Μετά με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα και το διατηρείτε ζεστό. Αφήνετε τη σάλτσα στη κατσαρόλα.
  5. Για τις χυλοπίτες: Παράλληλα με το κοτόπουλο βράζετε τις χυλοπίτες, σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό 1 λ λιγότερα από την ώρα που αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας τους. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζετε και τις αδειάζετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Τις ανακατεύετε απαλά σε μέτρια φωτιά για 1 λ για να “ρουφήξουν” λίγο τη σάλτσα.
  6. Σερβίρετε τις χυλοπίτες με το κοτόπουλο, πασπαλίζετε με μπόλικο τριμμένο τυρί και καλή σας όρεξη!

Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ