Κοτόπουλο με chorizo κοκκινιστό στο φούρνο
Μια εύκολη Ισπανική συνταγή, για ένα πεντανόστιμο κοτόπουλο με chorizo για έξτρα γεύση, στο φούρνο σερβιρισμένο με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ. Ένα πεντανόστιμο φαγητό για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, αναμφισβήτητα όμως και το επίσημο τραπέζι σας.
Υλικά συνταγής
- 1.2 κιλά στήθος κοτόπουλο κομμένο σε καρεδάκια 3-4 εκ.
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 λουκάνικα chorizo (300 γρ. σύνολο) κομμένα σε λεπτές φέτες (*)
- 1 κόκκινη πιπεριά, σε φέτες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε φέτες
- 3/4 ποτηράκι κρασιού ξηρό κόκκινο κρασί
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 100 ml χυμό ντομάτας
- 200 ml ζωμό κότας
- αλάτι πιπέρι
- πουρές ή πατάτες τηγανιτές για σερβίρισμα
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα ή σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου σε 2 παρτίδες (για να μη “πέσει” η θερμοκρασία) για 4 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα μεταφέρετε σε ένα ταψί.
- Ρίχνετε στο τηγάνι το λουκάνικο, τη πιπεριά και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά για 10 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα λουκάνικα και μαλακώσουν τα κρεμμύδια και οι πιπεριές. “Σβήνετε” με το κρασί και το αφήνετε για 1 λ να “αναπνεύσει”.
- Ρίχνετε στο ταψί με το κοτόπουλο, το μείγμα με τα λουκάνικα, τα ντοματάκια κονκασέ, το ζωμό κότας και τη ρίγανη και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ περίπου μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο χωρίς να παραψηθεί και “σφίξει”.
- Εν τω μεταξύ έχετε φτιάξει το πουρέ σας ή πατάτες τηγανιτές για συνοδευτικό και το σερβίρετε με το κοτόπουλο πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
(*) Τo chorizo είναι ένα γευστικότατο, ζουμερό Ισπανικό λουκάνικο, με χοιρινό κρέας, αλάτι και ένα είδος πάπρικας, που παράγεται αποκλειστικά στην Ιβηρική Χερσόνησο και του δίνει την ιδιαίτερη γεύση του.
Στην Ελλάδα, το βρίσκουμε στα Σούπερ Μάρκετς και σε καλά μαγαζιά με αλλαντικά.
Το chorizo έχει φανατικούς θαυμαστές, καθώς η γεύση του ξεφεύγει από τη γνωστή και είναι υπέροχη και πολύ ξεχωριστή.
Όλες οι Λατινογενείς χώρες έχουν το δικό τους chorizo: στο Μεξικό φτιάχνεται με καυτερές πιπεριές, στην Λατινική Αμερική γενικότερα προσθέτουν στη συνταγή ξίδι, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία χρησιμοποιούν την καπνιστή πάπρικα.
16/02/2016
www.sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο με chorizo κοκκινιστό στο φούρνο
Tags: chorizo κοτόπουλο κυρίως πιάτα λουκάνικο πουλερικά συνταγές φούρνου