Κοτόπουλο μαριναρισμένο στο φούρνο με μέλι και εσπεριδοειδή

Κοτόπουλο μαριναρισμένο στο φούρνο με μέλι και εσπεριδοειδή

Κοτόπουλο… ένα αγαπημένο πουλερικό που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και είναι από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων στο καθημερινό και επίσημο ελληνικό τραπέζι. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή όπου το κλασικό κοτόπουλο με πατατούλες στον φούρνο ανεβαίνει επίπεδο με το μαρινάρισμα του κοτόπουλου σε ανθόμελο ή μέλι από άνθη πορτοκαλιάς που του δίνει μια εξαιρετική υφή και γεύση. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο
  • 1 κοτόπουλο, περίπου 1½ κιλό, κομμένο σε 8 κομμάτια
  • Για τη μαρινάδα
  • 2 πορτοκαλιών ο χυμός
  • 2 λεμονιών ο χυμός 
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη (ή 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό)
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
  • 3 κλαδάκια θυμάρι, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα, ή 1½ κ.γ. αποξηραμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
  • 20 γρ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο ή 1/2 κ.γ. σε σκόνη
  • 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
  • 1 κ.γ. κόλιανδρος αποξηραμένος, σε σκόνη
  • 2 γεμάτες κ.σ. ανθόμελο
  • Για τις πατάτες
  • 800 γρ. πατάτες baby, καθαρισμένες
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το μαρινάρισμα: Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και τα ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τα κομμάτια κοτόπουλου, το γυρνάτε να βραχεί απ” όλες τις μεριές, σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες να μαριναριστεί.
  2. Για το κοτόπουλο και τις πατάτες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Βάζετε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, προσθέτετε τις πατάτες, τις τοποθετείτε ανάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλου. Περιχύνετε το φαγητό με τη μαρινάδα και το ελαιόλαδο και το πασπαλίζετε με μπόλικο αλατοπίπερο. 
  3. Το βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο και το σιγοψήνετε για 2 περίπου ώρες ή μέχρι να “καραμελώσει” το κοτόπουλο και “γλασαριστούν” οι πατάτες. Αν έχουν μείνει περισσότερα υγρά απ” όσα θα θέλατε, τα αδειάζετε σε μια μικρή κατσαρολίτσα και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λ ή μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να “δέσει” η σάλτσα. 

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο μαριναρισμένο στο φούρνο με μέλι και εσπεριδοειδή

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page