Κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο με αρωματικό πιλάφι

Κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο με αρωματικό πιλάφι

Λεμονάτο κοτόπουλο ψημένο στο φούρνο με σπυρωτό πιλάφι γεμάτο γεύσεις αρώματα που θα απογειώσει τη γεύση σας. Μια συνταγή για ένα λαχταριστό, υγιεινό και πεντανόστιμο πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Δοκιμάστε το!  

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο, κομμένο στα 4
  • 2 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • 2 κ.γ. αλάτι χοντρό
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 1½ κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
  • 2 λεμόνια (από το 1° το χυμό και το ξύσμα και το 2° κομμένο σε ροδέλες)
  • 10-12 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
  • 1½ κ.γ. εστραγκόν, ξερό
  • 200 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Για το πιλάφι
  • 500 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 1/2 κ.γ. σαφράν, σε σκόνη
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 700 ml ζωμό κοτόπουλο
  • 3-4 κ.σ. χυμό από από φρέσκο λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Βάζετε τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα σε ένα μέτριο ταψί που να τα χωράει καλά, τα πασπαλίζετε με τη ρίγανη, το χοντρό αλάτι, το πιπέρι, το εστραγκόν και το ελαιόλαδο και τρίβετε καλά με τα χέρια σας το κοτόπουλο (φορώντας γάντια μιας χρήσης) ώστε να πάνε παντού όλα τα υλικά.
  2. Σε ένα μπολ ρίχνετε το μέλι, το χυμό από το ένα λεμόνι, τον ζωμό κοτόπουλου, τη μουστάρδα και ανακατεύετε με ένα κουτάλι ή με σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί ο κύβος. Ρίχνετε το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο και ανακατεύετε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης. Ρίχνετε 150 ml νερό, κόβετε το δεύτερο λεμόνι σε κάθετες φέτες και το τοποθετείτε διάσπαρτο στο ταψί.
  3. Ψήνετε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λ. (Σε περίπτωση που κατά το ψήσιμο το φαγητό χρειάζεται και άλλη υγρασία προσθέτετε άλλα 100 ml νερό). Μόλις ψηθεί το σερβίρετε αμέσως ζεστό με το πιλάφι το οποίο ήδη φτιάξατε κατά την διάρκεια ψησίματος του κοτόπουλου.
  4. Για το πιλάφι: Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το ζωμό με το σαφράν και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Παράλληλα ζεσταίνετε μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα λίγο ελαιόλαδο και το πιλάφι και τα μαγειρεύετε για 2 λ ανακατεύοντας διαρκώς με μια κουτάλα.
  5. Στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό λεμονιού, αλατίζετε και μαγειρεύετε για άλλο 1 λ. Μετά αδειάζετε τον ζωμό με το σαφράν μέσα στην κατσαρόλα με το ρύζι, προσθέτετε και τα φιστίκια και ανακατεύετε.
  6. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το ρύζι σας για 25-30 λ ή μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά. Δεν το ανακατεύετε συνεχώς παρά μόνο όταν απορροφηθεί τελείως ο ζωμός. Τα τελευταία 5 λ μαγειρέματος προσθέτετε τις σταφίδες και ανακατεύετε. Μόλις ετοιμαστεί το πιλάφι, το σερβίρετε ζεστό μαζί με το κοτόπουλο.

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο με αρωματικό πιλάφι