Κοτόπουλο λεμονάτο με σαφράν και πιλάφι

Κοτόπουλο λεμονάτο με σαφράν και πιλάφι

Κοτόπουλο… ένα αγαπημένο πουλερικό μικρών και μεγάλων, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, εφ όσον έχει πεντανόστιμο και υγιεινό κρέας, που μπορείτε να το σερβίρετε με πολλά συνοδευτικά, να το μαγειρέψετε εύκολα και σύντομα με όποια από τις αμέτρητες συνταγές υπάρχουν και πάντα να σας βγάζει ασπροπρόσωπους στην οικογένεια και τους καλεσμένους σας. Εδώ σας δίνουμε άλλη μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα νοστιμότατο πιάτο όπου το απλό λεμονάτο κοτόπουλο “στολίζετε” με το άρωμα και τη γεύση του σαφράν και κατακτά επάξια τη θέση του στο καθημερινό αλλά και Κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο
  • 6 μπούτια κοτόπουλου ολόκληρα
  • 8 κλωστούλες σαφράν, κοπανισμένες και διαλυμένες σε ½ φλ. ζεστό νερό
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στα 4
  • 1 μέτριο καρότο καθαρισμένο, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια (ζουλιέν)
  • ½ φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1-2 λεμονιών το χυμό, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 1½ φλ. τσαγιού γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • Για το πιλάφι
  • 1½ φλ. τσαγιού ρύζι basmati
  • 3 φλ. ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κλωστούλες σαφράν τριμμένες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Πλένετε, σκουπίζετε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνετε καλά. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και σοτάρετε για επιπλέον 5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.
  2. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το νερό με το διαλυμένο σαφράν. Ελέγχετε το αλάτι, διορθώνετε αν απαιτείται και ρίχνετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  3. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 50-60 λ ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος λαμβάνοντας υπό όψη ότι πρέπει στο φαγητό να μείνει τουλάχιστον 1½ φλιτζάνι ζωμό στο τέλος που θα πήξετε ελαφρώς για να έχετε σάλτσα να περιχύσετε το φαγητό σας. 
  4. Βγάζετε από τη κατσαρόλα το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρετε σε πιατέλα μαζί με τα καρότα. Πήζετε το ζωμό σας που έμεινε στη κατσαρόλα με 1 κ.γ. αλεύρι διαλυμένο σε 1/3 φλιτζανιού νερό ή με λιγότερο αν έχει μείνει λίγος ζωμός ή με 2 κ.γ. αλεύρι αν έχει μείνει περισσότερος ζωμός. 
    Για το πιλάφι: Βράζετε 3 φλ. τσαγιού νερό μαζί με 2 κ.σ. αλάτι και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Όταν διαλυθεί το αλάτι, προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε να καθίσει για 10 λ. Μετά στραγγίζετε το ρύζι και το ξεπλένετε μπόλικο τρεχούμενο νερό. 
  5. Ζεσταίνετε τα 3 φλ. τσαγιού ζωμό κότας ή νερό και μόλις κοχλάσει προσθέτετε το ρύζι με το σαφράν και το αφήνετε να βράσει για 10 λ ακριβώς. Αν δεν έχει πιει όλο το ζωμό στα 10 λ, τότε τον στραγγίζετε και ξαναρίχνετε το ρύζι στη κατσαρόλα εκτός φωτιάς.
  6. Προσθέτετε αμέσως στο ζεστό ρύζι το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε με πιρούνι. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με πετσέτα και τοποθετείτε από πάνω το καπάκι της. Αφήνετε να σταθεί το πιλάφι για τουλάχιστον 5 λ πριν το σερβίρετε μαζί με το κοτόπουλο και τα καροτάκια περιχυμένα με τη σάλτσα τους Τα συνοδεύετε, προαιρετικά, με το γιαούρτι .

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο λεμονάτο με σαφράν και πιλάφι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.