Κοτόπουλο λεμονάτο με ριζότο

Κοτόπουλο λεμονάτο με ριζότο

Κοτόπουλο λεμονάτο με ριζότο στη κατσαρόλα. Ένα υπέροχο, παραδοσιακό φαγητό, απλό, εύκολο  και υγιεινό που θα απολαύσετε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο με ζουμερό ριζότο βρασμένο στο ζωμό του κοτόπουλου που σίγουρα θα απολαύσετε. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο
  • 1 κοτόπουλο 1.400 γρ. περίπου, κομμένο σε μερίδες (ή μόνο μπούτια) 
  • 80 ml ελαιόλαδο 
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κόκκους μπαχάρι 
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 80 ml κρασί ροζέ 
  • 1 λεμονιού ο χυμός και ½ λεμονιού το ξύσμα
  • 1 κύβο κοτας
  • Για το ριζότο 
  • 40 ml ελαιόλαδο 
  • 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο 
  • 1 ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο στο multi
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτά στικ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 250 γρ. ρύζι Αρμπόριο ή Καρναρόλι
  • 70 ml κρασί ροζέ
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πρέζα σαφράν σε σκόνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μια χύτρα ταχύτητας ή σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις 2 πλευρές. Προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι σε κύβους, τα ψιλοκομμένα σκόρδα, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύετε ελαφρώς και τα αφήνετε για 1/2 λ.
  2. Μετά ρίχνετε το κρασί, το αφήνετε 1 λ να αναπνεύσει το αλκοόλ και προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού μαζί με 2 ποτήρια νερό, τη ντομάτα και το ζωμό κότας διαλυμένο σε ½ ποτήρι ζεστό νερό. Μόλις πάρουν βράση κλείνετε τη χύτρα και αφήνετε το κοτόπουλο να βράσει για 20 λ. Αν χρησιμοποιήσετε απλή κατσαρόλα θα βάλετε περισσότερο νερό για να μείνουν αρκετά υγρά στο τέλος του βρασίματος που θα χρειαστούν στο ριζότο. 
  3. Για το ριζότο: Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί τις πιπεριές και το σκόρδο, ανακατεύοντας διαρκώς για 1 λ περίπου. Στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για επιπλέον 1 λ περίπου ή μέχρι να σοταριστεί ελαφρώς και γυαλίσει. 
  4. Σβήνετε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Με μια κουτάλα αρχίζετε να παίρνετε σάλτσα από το μαγειρεμένο κοτόπουλο και να το ρίχνετε σταδιακά στο ρύζι ανακατεύοντας διαρκώς και φροντίζοντας να απορροφούνται πλήρως τα υγρά μετά από κάθε προσθήκη. Με τη πρώτη κουταλιά ζωμό που θα ρίξετε στο ρύζι θα προσθέσετε και το σαφράν.
  5. Σημείωση: Αν τα υγρά της σάλτσας δεν είναι αρκετά συμπληρώνετε, σταδιακά, με λίγο βραστό νερό μέχρι να βράσει το ρύζι. Σερβίρετε αμέσως το φαγητό σας ζεστό και καλή σας όρεξη!

Βασική ιδέα από Πηγή   Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο λεμονάτο με ριζότο