Κοτόπουλο κρασάτο με μανιτάρια “Coq au vin”

Κοτόπουλο κρασάτο με μανιτάρια “Coq au vin”

Κρασάτο κοτόπουλο, “Κοκ-Ο-ΒΕΝ” Βουργουνδίας, με μανιτάρια, κρεμμύδια και υπέροχα μυρωδικά. Η απόλυτη Γαλλική συνταγή, εδώ σε μια εύκολη εκδοχή της (από εδώ) για να δοκιμάσετε ένα νοστιμότατο, εύκολο στη παρασκευή του πιάτο που έγινε διάσημο σε όλα το κόσμο. Συνοδέψτε το με πουρέ και γευτείτε το απόλυτο πιάτο!

Υλικά συνταγής

  • 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 8 μικρά μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο και χωρίς πέτσα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 8 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο κομμένα στη μέση
  • 200 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα στη μέση
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 φλ. τσαγιού ξηρό κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση Αγιωργίτικο)
  • 1½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι + λίγο επιπλέον για γαρνίρισμα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτές
  • 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο + λίγο επιπλέον για γαρνίρισμα
  • αλάτι πιπέρι
  • πουρές για συνοδευτικό, δείτε συνταγή εδώ (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε το αλεύρι σε μια σακούλα που κλείνει καλά, ρίχνετε λίγο πιπέρι, προσθέτετε τα κομμάτια κοτόπουλου και ανακινείτε καλά τη σακούλα μέχρι να καλυφθεί καλά το κοτόπουλο με το αλεύρι.
  2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο και καπάκι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα μπουτάκια κοτόπουλου σε παρτίδες, για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
  3. Ρίχνετε στο ζεστό τηγάνι το μπέικον, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα σοτάρετε και αυτά ανακατεύοντας για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ περίπου ή μέχρι να βγάλει το σκόρδο το άρωμά του. 
  4. Ρίχνετε το κρασί και μόλις “αναπνεύσει”, προσθέτετε το ζωμό κότας, το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης και το ντοματοπελτέ και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε και το κοτόπουλο στο τηγάνι και μόλις κοχλάσουν τα υγρά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, αλατίζετε, σκεπάζετε με το καπάκι του και το σιγοβράζετε για 35 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά μέσα το κοτόπουλο και “δέσει” η σάλτσα. 
  5. Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά, το πασπαλίζετε με το θυμάρι και έξτρα μαϊντανό. Σερβίρετε με πουρέ πατάτας και το απολαμβάνετε. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο κρασάτο με μανιτάρια “Coq au vin”

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.