Κοτόπουλο κοκκινιστό με ταλιατέλες

Κοτόπουλο κοκκινιστό με ταλιατέλες

Κοτόπουλο. Ένα αγαπημένο πουλερικό που μαγειρεύεται σε όλη την Ελλάδα με εκατοντάδες συνταγές, η μια καλύτερη από την άλλη. Πάντα όμως θα θυμόμαστε νοσταλγικά το οικογενειακό κοκκινιστό κοτόπουλο, με τη πλούσια μυρωδάτη σάλτσα του με κρασί και μπαχαρικά, συνοδευόμενο σχεδόν πάντα με λεπτά ή και χοντρά μακαρόνια. Υπενθυμίζοντας στους νεότερους τη γεύση και τη μυρωδιά ενός κοκκινιστού κοτόπουλο σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα και φωτό εδώ) για να το απολαύσετε συνοδευόμενο με ταλιατέλες ή παπαρδέλες ή και χοντρό μακαρόνι αν είναι στις προτιμήσεις σας. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο 1½ κιλό περίπου, κομμένο στα 8, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής
  • 1 πακέτο (500 γρ.) ταλιατέλες ή μαφαλντίνες ή παπαρδέλες
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα ή τριμμένα στο τρίφτη 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 120 ml (½ φλ.) κρασί κόκκινο
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ 
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4-5 γαριφαλάκια (μοσχοκάρφια)
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι πιπέρι
  • τριμμένο τυρί, παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή πεκορίνο, και 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κοτόπουλο από το ψυγείο τουλάχιστον 30-40 λ, για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν το μαγειρέψετε. Έχετε ήδη ζητήσει από το χασάπη να σας το κόψει σε κομμάτια, τα πλένετε, τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί και το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Σε μια φαρδιά, πλατιά κατσαρόλ ζεσταίνετε πολύ καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε, σταδιακά σε παρτίδες, τα κομμάτια κοτόπουλου για 3 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να “θωρακιστούν” καλά. Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε μεγάλη πιατέλα.
  3. Προσθέτετε στην ίδια κατσαρόλα το βούτυρο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, ρίχνετε το κρεμμύδι και το καρότο, και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ½ λ ακόμα να βγάλει το άρωμά του. 
  4. Ξαναβάζετε το σοταρισμένο κοτόπουλο μαζί με τους ζωμούς του στη κατσαρόλα, ανακατεύετε απαλά και το σβήνετε με το κρασί. Το αφήνετε για 45-50 δεύτερα να εξατμισθεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό κοτόπουλου, τη κανέλα, τα γαριφαλάκια, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ανακινείτε ελαφρώς τη κατσαρόλα να ανακατευτούν τα υλικά και μόλις πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε το κοτόπουλο για 35-40 λ. Μετά δοκιμάζετε τη σάλτσα, αν απαιτείται προσθέτετε αλατοπίπερο και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για άλλα 15 λ. 
  6. Αν η σάλτσα σας είναι αρκετά υδαρής τα τελευταία 10-15 λ σιγοβρασίματος αφήνετε τη κατσαρόλα ξεσκέπταστη. Αν η σάλτσα έχει “μείνει” σχεδόν με το λαδάκι της, σκεπάζετε τη κατσαρόλα για να σιγοβράσετε το κοτόπουλο τα επιπλέον 15 λ ή μέχρι να βράσει καλά. 
  7. Εν τω μεταξύ έχετε βράσει το ζυμαρικό σας σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό, αλ τέντε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνετε, το λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο να μη κολλήσει και το διατηρείτε ζεστό μέχρι να το σερβίρετε μαζί με το κοτόπουλο και τη σάλτσα του. Πασπαλίζετε το φαγητό σας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο τυρί και καλή σας όρεξη! 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο κοκκινιστό με ταλιατέλες

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.