Κοτόπουλο κοκκινιστό με ρύζι μπασμάτι

Κοτόπουλο κοκκινιστό με ρύζι μπασμάτι

Ένα αρωματικό, λαχταριστό, πεντανόστιμο κοτόπουλο κοκκινιστό με ρύζι μπασμάτι. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα αγαπημένο πιάτο που πάντα είναι ευπρόσδεκτο από μικρούς και μεγάλους. Δοκιμάστε το με ρύζι “μπασμάτι με κεχρί” όπου ο διατροφικός συνδυασμός τους απογειώνει τη γεύση του και επίσης έχει μεγάλη διατροφική αξία. Αν πάλι το κεχρί δεν είναι στις γεύσεις σας, ακολουθήστε τη συνταγή που σας δίνουμε με μπασμάτι. 

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο
  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μέτριο ξύλο κανέλας
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 400 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ρύζι με κεχρί
  • 500 γρ. ρύζι μπασμάτι με κεχρί
  • 1,5 λίτρα νερό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για ρύζι μπασμάτι χωρίς κεχρί
  • συνταγή εδώ

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά. Μετά βάζετε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μπολ, τα πασπαλίζετε με ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης.
  2. Τοποθετείτε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτετε το κοτόπουλο και το σοτάρετε για 3-4 λ από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το βγάζετε από το τηγάνι και το κρατάτε στην άκρη.
  3. Τοποθετείτε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, χωρίς να την καθαρίσετε. Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, το σέλερι, το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά για περίπου 4-5 λ ή μέχρι να καραμελώσουν καλά.  
  4. Μετά ρίχνετε τον πελτέ, τον σοτάρετε για 1 λ, προσθέτετε το κοτόπουλο, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λ. Προσθέτετε τη δάφνη, την κανέλα, το μπαχάρι, τη ντομάτα κονκασέ και τον ζωμό και ανακατεύετε.
  5. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 40-45 λ ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Τα τελευταία 5 λεπτά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε το αλάτι και διορθώνετε. 
  6. Για το ρύζι με το κεχρί: Τοποθετείτε μια κατσαρόλα με το 1,5 λίτρα νερό, σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ρύζι με κεχρί και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό και μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο το κοκκινιστό κοτόπουλο, σερβίρετε με το ρύζι.

Tips: 1. Δώστε προσοχή στο καραμέλωμα του κρεμμυδιού και το σοτάρισμα των μπαχαρικών. Είναι σημαντικά βήματα για να δώσουμε ωραία αρώματα στο φαγητό. 2. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόκορα ή μοσχάρι. 3. Το κρασί μας να είναι καλό, ώστε να μας βγάλει δυνατή γεύση. 4. Αντί για κονκασέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο κοκκινιστό με ρύζι μπασμάτι