Κοτόπουλο κοκκινιστό με πουρέ

Κοτόπουλο κοκκινιστό με πουρέ

Κοτόπουλο κοκκινιστό με πουρέ. Ένα κλασικό, παραδοσιακό πεντανόστιμο φαγητό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι. Μια εύκολη, απλή και γρήγορη στη παρασκευή αλλά λίγο χρονοβόρα στο σιγοβράσιμο που απαιτείται. Σας προτείνουμε όμως να το σιγοβράσετε γιατί η γεύση και η υφή του σιγοβρασμένου κρέατος δεν έχει καμία σχέση με το γρήγορο και έντονο βράσιμο.

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο 1.600-1.800 γρ. περίπου, κομμένο με μερίδες
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
  • 300 ml ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 200 ml ζεστό νερό ή ζωμό κότας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3-4 μοσχοκάρφια 
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 μέτρια φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το πουρέ
  • 1 κιλό πατάτες  
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak ή άλλο επιλογής σας
  • 125 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, για βελούδινη υφή
  • 2-3 κ.γ. αλάτι
  • 1 κοφτό κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Πλένετε το κοτόπουλο και το στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας. Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σε δυνατή φωτιά σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου, σε παρτίδες λίγα τη φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές. 
  2. Ξαναβάζετε όλα τα σοταρισμένα κομμάτια μέσα στο τηγάνι, ρίχνετε το μισό κρασί, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 10 λ. 
  3. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το τριμμένο καρότο, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και γίνουν διάφανα. Προσθέτετε και το ψιλοκομμένο σκόρδο ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα και τα σβήνετε με το υπόλοιπο κρασί. 
  4. Αδειάζετε το μείγμα κρεμμυδιών στη κατσαρόλα με το κοτόπουλο, προσθέστε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις πάρουν βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύετε το φαγητό σας για 1½-2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου.
  5. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ελέγχετε και αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο επιπλέον ζεστό νερό. Επίσης δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν απαιτείται, το αλατοπίπερο. Σερβίρετε το ζεστό πουρέ και μετά το κοτόπουλο με τη σάλτσα του. 
  6. Για το πουρέ: Πλένετε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό, με τις φλούδες τους, περίπου για 40-50 λ, ή μέχρι να βράσουν και μαλακώσουν καλά ανάλογα με το μέγεθός τους. Τις αδειάζετε στο σουρωτήρι και τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν. 
  7. Εν τω μεταξύ μέχρι να κρυώσουν ελαφρώς οι πατάτες, ξαναβάζετε την άδεια κατσαρόλα που τις βράσατε σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε μέσα το βούτυρο σε κομμάτια, για να λιώνει σιγά –σιγά, χωρίς να λιώσει τελείως.
  8. Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, χωρίς να τις έχετε βρέξει πριν, και τις αλέθετε στο μύλο λαχανικών ή με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για το πουρέ. (Ποτέ στο multi). Ρίχνετε τις λιωμένες πατάτες στη κατσαρόλα με το βούτυρο και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να γίνουν μια ενιαία μάζα.
  9. Μετά ρίχνετε τη ζεστή κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα, με μαλακές κινήσεις, ενσωματώνοντας τη κρέμα στον πουρέ με το βούτυρο. Προσθέτετε 2 κ.γ. αλάτι, ή περισσότερο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και 1 κοφτό κ.γ. πιπέρι και ανακατεύετε. Σερβίρετε ζεστό το πουρέ σας με το ζεστό κοτόπουλο



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο κοκκινιστό με πουρέ

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.