Αναρτήθηκε στις 04/10/2019 σε Κοτόπουλο / Πουλερικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Κοτόπουλο κοκκινιστό με γραβιέρα και πουρές με γιαούρτι και φέτα
Μπουτάκια ή στήθος κοτόπουλου με πλούσια σάλτσα ντομάτας, σερβιρισμένο με λιωμένα κομμάτια γραβιέρας ή κεφαλογραβιέρας για πιο πικάντικη γεύση, σερβιρισμένο με ένα πεντανόστιμο πουρέ πατάτες με γιαούρτι, τυρί φέτα και μαϊντανό. Μια εύκολη κλασική συνταγή από τη Ζάκυνθο, για ένα πιάτο, με απλά υλικά για ένα φαγητό που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του όσους το δοκιμάσουν.
Υλικά συνταγής
- Για το κοτόπουλο
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, μαζί με τους χυμούς τους
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 φλ. τσαγιού ξύδι από κόκκινο κρασί
- 900-100 γρ. μέρη κοτόπουλου όπως μπούτια ή στήθος, ή πόδια
- 1 φλ. τσαγιού μέτριους κύβους γραβιέρας ή κεφαλογραβιέρας για πιο έντονη γεύση
- Για το πουρέ
- 4 πατάτες μετρίου μεγέθους
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1/4 φλ. τσαγιού + 2 κ.σ. (90 ml σύνολο) ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. τσαγιού (60 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό
- 3 κ.σ. γάλα
- 225 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη ή ψιλο-θρυμματισμένη
- 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κοτόπουλο: Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ επιπλέον.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το πελτέ, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας για 20 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσει να πήζει. Μετά ρίχνετε και το ξύδι και σιγοβράζετε για άλλα 5 λ.
- Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα πυρέξ που να χωράει τα κομμάτια κοτόπουλου που επιλέξατε. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο το τοποθετείτε μέσα στο πυρέξ και από πάνω ρίχνετε ισομερώς τη σάλτσα επάνω και ανάμεσα στο κοτόπουλο.
- Προσθέτετε νερό, τόσο όσο σχεδόν να καλύπτει κατά τα 2/3 το κοτόπουλο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-55 λ. Ανά 15 λ περιχύνετε ή αλείφετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του για να διατηρήσετε υγρό και μαλακό το κρέας του. Δέκα (10) πριν το βγάλετε από το φούρνο προσθέτετε τους κύβους γραβιέρας. Όταν το σερβίρετε το τυρί πρέπει να είναι εμφανές όπως στη φωτογραφία. Το σερβίρετε ζεστό με το πουρέ πατάτας.
- Σημείωση: Αν έχετε προτιμήσει στήθος κοτόπουλου θα ρίξετε λιγότερο νερό και θα το ψήσετε λιγότερο χρόνο, ανάλογο με το μέγεθός του. Στα 30 λ θα αρχίζετε να ελέγχετε αν έχει ψηθεί λαμβάνοντας υπ” όψη ότι θα το ψήσετε 10 λ περίπου επιπλέον μαζί με τη γραβιέρα.
- Για το πουρέ: Πλένετε καλά τις πατάτες εξωτερικά, τρίβοντας με ένα βουρτσάκι τη φλούδα τους για να φύγουν τα χώματα. Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο, κρύο, αλατισμένο νερό που να τις σκεπάζει και τις βάζετε να βράσουν, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να “σκάσει” η φλούδα τους και μαλακώσουν πολύ καλά. Τις στραγγίζετε, τις περιχύνετε, μέσα στο σουρωτήρι, με κρύο νερό και τις αφήνετε να κρυώσουν.
- Μετά τις ξεφλουδίζετε, τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ και τις πολτοποιείτε καλά με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με πιρούνι και το ανακατεύετε να αφρατέψει. Προσθέτετε σταδιακά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη, το σκόρδο, το λάδι, το γιαούρτι, το γάλα, τη φέτα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα σχεδόν λείο μείγμα καλά αναμεμιγμένο.
- Τέλος προσθέτετε το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Δοκιμάζετε και διορθώνετε αναλόγως. Σερβίρετε ζεστό το πουρέ σας μαζί με το ζεστό κοτόπουλο, με τη σάλτσα και τυρί του και καλή σας όρεξη!!!

Πηγή
04/10/2019
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο κοκκινιστό με γραβιέρα και πουρές με γιαούρτι και φέτα