Κοτόπουλο κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια

Κοτόπουλο κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα πεντανόστιμο κοτόπουλο βρασμένο σε μια φανταστική, μυρωδάτη πλούσια σάλτσα ντομάτας, συνοδευόμενο με χοντρά μακαρόνια πασπαλισμένο με μπόλικο τριμμένο τυρί; Εδώ σας δίνουμε τη συνταγή για να απολαύσετε αυτό το υπέροχο πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο μικρών και μεγάλων. Απολαύστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο μέτριο, κομμένο σε μερίδες
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 1 πράσο, το λευκό μέρος του ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο 
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1 κύβο ζωμό κότας MAGGI 
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.γ. κόκκοι μπαχάρι
  • 3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο 
  • 200 ml ημίγλυκο κόκκινο κρασί
  • 1 συσκευασία, 400 γρ. Τοματίνια ολόκληρα σε σάλτσα, ψιλοκομμένα 
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • Για τα μακαρόνια
  • 1/2 κιλό μακαρόνια Νο. 5 ολικής άλεσης ή κανονικά 
  • 100 γρ. βούτυρο
  • τριμμένη μυζήθρα ή πεκορίνο ή παρμεζάνα ή άλλο επιλογής σας, για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Toποθετείτε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Παράλληλα αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο. Όταν κάψει η κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κοτόπουλο και το σοτάρετε για 4-5 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα απ” όλες τις μεριές. 
  2. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο, μειώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, και τα σοτάρετε για τουλάχιστον 10 λ ή μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Μετά ρίχνετε και τον πελτέ και τον σοτάρετε άλλο 1 λ. 
  3. Προσθέτετε το σκόρδο, τον κύβο κότας, όλα τα μπαχαρικά και αφού τα σοτάρετε για 1 λ σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα ντοματάκια με τους χυμούς τους και τη ζάχαρη. Επιστρέφετε το κοτόπουλο μέσα στη κατσαρόλα και το σιγοβράζετε για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να βράσει καλά το κοτόπουλο και “δέσει” η σάλτσα του.
  4. Για τα μακαρόνια: Παράλληλα με το κοτόπουλο βράζετε, σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό τα μακαρόνια σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνετε. Μέσα στην άδεια στεγνή κατσαρόλα λιώνετε καλά το βούτυρο, ξαναβάζετε τα στραγγισμένα μακαρόνια και ανακατεύετε να βουτυρωθούν. 
  5. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγη (50-60 γρ.) τριμμένη μυζήθρα ή άλλο τριμμένο τυρί επιλογής σας μέσα στο βούτυρο για να καλυφθούν τα μακαρόνια. Σερβίρετε ζεστά τα μακαρόνια σας πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί και από πάνω το ζεστό κοτόπουλο με τη σάλτσα του. 

 

Μια συνταγή του Α. Πετρετζίκη από εδώ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια