Κοτόπουλο γιουβέτσι στη κατσαρόλα

Κοτόπουλο γιουβέτσι στη κατσαρόλα

Ένα πεντανόστιμο, παραδοσιακό γιουβετσάκι με μπουτάκια κοτόπουλου με τα μυρωδικά και μπαχαρικά του που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Μια απλή, πανεύκολη πατροπαράδοτη ελληνική συνταγή για να απολαύσετε μικροί και μεγάλοι στο καθημερινό αλλά και το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι! 

Υλικά συνταγής

  • 6 μπούτια κοτόπουλου, κομμένα στα δυο, κοπανάκια και μπουτάκια 
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο + 2-3 κ.σ. επιπλέον για τα λαχανικά αν απαιτηθεί
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • ¼ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, σε σκόνη
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 1,2-1,5 λίτρα ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • Για το σερβίρισμα
  • γραβιέρα, ή άλλο τυρί για ζυμαρικά επιλογής σας, τριμμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το κοτόπουλο το πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο, το αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας φορώντας γάντια μιας χρήσης. Εν τω μεταξύ βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα να κάψει σε δυνατή φωτιά. 
  2. Μόλις κάψει προσθέτετε το κοτόπουλο και το θωρακίζετε για 2-3 λ από κάθε πλευρά. Το βγάζετε από τη κατσαρόλα με τσιμπίδα και το μεταφέρετε σε βαθύ μπολ. Αφήνετε την κατσαρόλα, χωρίς να τη καθαρίσετε, στο μάτι και μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια. 
  3. Μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία ρίχνετε στη κατσαρόλα 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αν απαιτείται, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σέλερι και ξύνετε τον πάτο της κατσαρόλας με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας και σοτάρετε μέχρι να καραμελώσουν.
  4. Ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας, σοτάρετε για 1 λ και μετά προσθέτετε το κοτόπουλο. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέτετε την κανέλα, το γαρίφαλο, την δάφνη, την ντομάτα κονκασέ και το 1,2 λίτρο ζωμό. 
  5. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνετε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε το κριθαράκι, ανακατεύετε απαλά με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10-12 λ ή μέχρι να βράσει το κριθαράκι.
  6. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, μέχρι να βράσει το κριθαράκι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, σε τακτά διαστήματα προσθέτετε, λίγο τη φορά, όσο απαιτηθεί από τον υπόλοιπο ζωμό μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα βρασίματος. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε. 
  7. Σερβίρετε ζεστό το γιουβέτσι σας πασπαλισμένο με τυρί τριμμένο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. 

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο γιουβέτσι στη κατσαρόλα