Κοτόπουλο γεμιστό με πανσέτα και μυρωδικά

Κοτόπουλο γεμιστό με πανσέτα και μυρωδικά

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι ετοιμαζόμαστε για το γιορτινό οικογενειακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ένα από τα φαγητά του γιορτινού τραπεζιού είναι το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα γεμιστή με διάφορες γεμίσεις. Εδώ σας δίνουμε μια ακόμα συνταγή για ένα κοτόπουλο με μια εξαιρετική γέμιση, το γνωστό ως “Pollo in porchetta”, με μικρές παραλαγές, όπου το μυστικό της ξεχωριστής του γεύσης είναι η γέμισή του με μυρωδικά και πανσέτα που διαχέουν στο πουλερικό σας, κατά το ψήσιμο,  όλα τους τα αρώματα με αποτέλεσμα ένα πραγματικά γευστικό πιάτο. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο, περίπου 1½ κιλό περίπου
  • 100 γρ. πανσέτα ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες 
  • 1 μικρό ή 1/2 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φασκόμηλο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε 5 κ.σ. το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια και το πράσο, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τη πανσέτα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1-2 λ. Μετά μεταφέρετε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ και το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Πλένετε το κοτόπουλο εσωτερικά και εξωτερικά και το στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας. Στο μπολ με τα σοταρισμένα υλικά της γέμισης προσθέτετε όλα τα μυρωδικά, το σκόρδο και αλατοπίπερο, τα ανακατεύετε καλά και τα απλώνετε στη κοιλότητα του κοτόπουλου. Στη συνέχεια ράβετε με κλωστή και βελόνα το άνοιγμα της κοιλιάς.
  3. Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος, που να χωρά μόνο το κοτόπουλο, ρίχνετε μέσα 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, τοποθετείτε μέσα το κοτόπουλο, το ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο με το οποίο το αλείφετε, το αλατίζετε καλά εξωτερικά και το πασπαλίζετε με μπόλικο χοντροκομμένο φρέσκο πιπέρι. 
  4. Το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1-1:15 ώρα περίπου ή όσο χρειαστεί να ψηθεί εσωτερικό το κοτόπουλο και να ροδοκοκκινίσει εξωτερικά. Το σερβίρετε ζεστό και το συνοδεύετε με πατατούλες φούρνου (συνταγή εδώ) και με μια μεγάλη πράσινη δροσερή σαλάτα.

Tip: Αν τα μανιτάρια και το πράσο δεν είναι στις προτιμήσεις σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τη πανσέτα με το ίδιο υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα.

Καλά Χριστούγεννα

Πηγή προσαρμοσμένη από εδώ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο γεμιστό με πανσέτα και μυρωδικά