Κοτόπουλο γεμιστό με κουκουνάρι και σπανάκι στο φούρνο

Κοτόπουλο γεμιστό με κουκουνάρι και σπανάκι στο φούρνο

Μια συνταγή για ένα τραγανό κοτόπουλο γεμιστό με απλή γέμιση, για εσάς που δεν προτιμάτε τις έντονες γεύσεις στη γέμιση. Διατηρείστε τη παράδοση για γεμιστό πουλερικό στο Χριστουγεννιάτικο μενού σας με ένα Κοτόπουλο γεμιστό με κουκουνάρι και σπανάκι, γαρνιρισμένο με λαχανικά. 

Υλικά συνταγής

  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 150 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο 1,7 κιλά περίπου
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 φλ. τσαγιού φρυγανιά χοντροκοτριμμένη στο multi
  • 1/3 φλ. τσαγιού καβουρδισμένα κουκουνάρια
  • 1,5 κιλά ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα επιλογής σας [όπως, πατάτες, καρότα, αρακά, καλαμπόκι κ.λ.π.]
  • 8-10 κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Καβουρδίζετε ελαφρώς τα κουκουνάρια και τα αφήνετε στην άκρη. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς. Πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι. Ψιλοκόβετε το ξερό κρεμμύδι και πολτοποιείτε το σκόρδο. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και ξεπαγώνετε τα λαχανικά.
  2. Ζεσταίνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στιφάδου. Τα αφαιρείτε και τα βάζετε σε πιάτο.
  3. Προσθέτετε στο τηγάνι άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας συχνά για 3 λ περίπου. Προσθέτετε και το σπανάκι, πασπαλίζετε με 1 πρέζα αλάτι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 ακόμα λ μέχρι να μαλακώσει. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώνει.
  4. Πλένετε το κοτόπουλο και το σκουπίζετε ταμποναριστά μέσα και έξω με χαρτί κουζίνας. Το αλατοπιπερώνετε στη κοιλιά του. Το αλείφετε εξωτερικά με 2 κ.σ. ελαιόλαδο ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και το “τρίβετε” στο δέρμα του καλά. 
  5. Πολτοποιείτε στο μούλτι τη φρυγανιά ή φρυγανισμένο ψωμί του τοστ (όχι τελείως σε σκόνη) και τη βάζετε σε μπολ. Προσθέτετε το θυμάρι, τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, το μείγμα με το σπανάκι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. 
  6. Ανασηκώνετε προσεκτικά τη πέτσα στο στήθος του κοτόπουλου, ώστε να διαχωριστεί η πέτσα από τα στήθη και πιέζετε ομοιόμορφα μέσα το 1/3 της γέμισης. Τοποθετείτε την υπόλοιπη γέμιση μέσα στη κοιλιά του κοτόπουλου και δένετε καλά χιαστί τα πόδια του. 
  7. Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα λαδωμένο ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Τοποθετείτε τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και τα λαχανικά γύρω από το κοτόπουλο και τα αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε το κοτόπουλο και τα λαχανικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  8. Ρίχνετε το ζωμό κότας και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 έως 1:15 ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο χωρίς όμως να παραψηθεί και χάσει τους ζωμούς του. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί”. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τα λαχανικά.

Καλά Χριστούγεννα 

291617-POINSETTASdivider2



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο γεμιστό με κουκουνάρι και σπανάκι στο φούρνο